“U inat Miloradu Dodiku”: Christian Schmidt ipak otišao u Banja Luku, sastao se sa biskupom Komaricom

Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Christian Schmidt ipak je otišao u Banja Luku. Posjeta dolazi nakon najava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će ga MUP RS uhapsiti ako pređe međuentitetsku liniju. Danas se “u inat Dodiku” sastao sa biskupom Franjom Komaricom.

Kako je naveo OHR, razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i suradnju “Marija Zvijezda” koji uskoro slavi treću godišnjicu.

“Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH.

“To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju,” rekao je Schmidt te naglasio da on podjednako radi za sve građane RS i BiH”, piše na zvaničnoj stranici OHR-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH trebao je putovati u Banja Luku na sastanak s potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem, ali je posjetu otkazao nakon najava da mu neću biti dozvoljen ulazak u zgradu institucija entiteta RS.

Iz OHR-a su poručili da najavljena posjeta visokog predstavnik Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena.

“Visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH.
Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekli su iz OHR-a.

Schmidt: Bile su postavljene barikade

Gostujući na televiziji N1, u emisiji Pressing, Schmidt je kazao da su bile postavljene barikade kako bi se spriječio njegov dolazak.

“Bile su postavljene barikade da bi se spriječio moj dolazak.

Zbog čega su bile zatvorene neke ulice? Muzički festival je tek u petak. Ili se danima za to spremaju ili su pokušali da spriječe moj dolazak?!

Zamislite da se desio napad na mene ili da su mi zabranili ulazak u zgradu, i to pred kamerama, da me neko silom sprječava, da li bilo ko osim u Banja Luci vjeruje da bi se u Evropi neko radovao tome, možda bi se u Moskvi radovali.

Imali biste situaciju koja bi izazvala krizne sastanke i ova zemlja bi bila dalje od Evrope. Ja sam mudro djelovao”, rekao je Schmidt.

Dok je Schmidt sa Komaricom, predsjednik Republike Srpske prisustvuje manifestaciji Kotlićijada i “Krajiška Guča”, koja se održava u banjalučkom naselju Česma – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.