U Njemačkoj održana ‘Noć Bosne i Hercegovine’: Stipe Mesić je svojom izjavom skrenuo pažnju da BiH trenutno prolazi kroz teška i vrlo različita iskustva

U Stadthalle Offenbach u subotu je održana već 7. po redu ‘Noć Bosne i Hercegovine’.

Bila je to jedna fantastična i nezaboravna Noć svih građana Bosne i Hercegovine. U ovoj nadahnutoj Noći s puno emocija, lijepe riječi, ostvarena je još jedna u nizu prelijepih priča, a koja će nam još dugo vremena ostati u lijepom sjećanju.

U programu ove predivne večeri su se gostima obratili prof. dr. Christian Schwarz-Schilling, generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Višnja Lončar, izvršni direktor fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ Edin Bećarević, pisac i publicista Jusuf Trbić te Željko Ivanković, također pisac i publicista.

Za nešto opušteniju atmosferu su se pobrinuli Dragan Marinković Maca i izvanredni mladi muzički talenti Džejla Ramović i Mirza Selimović.

Noć ja započela s intonacijom himni Njemačke i Bosne i Hercegovine u čarobnoj instrumentalnoj interpretaciji Lejle Piljević na violini i Elvedina-Ele Muhića na harmonici.

Naši veoma vrijedni i marljivi učenici bosanskih škola iz Frankfurta i Hanaua predstavili su se s dvije prelijepe recitacije dječijeg autora i pisca Šime Ešića.

“Veliko hvala našim dragim mališanima za izvanredni nastup pred 1.800 gostiju u prepunoj sali Stadthalle Offenbach. Nastavnice u Bosanskoj školi u Frankfurtu koje su pripremile s djecom ove recitacije iz grada Frankfurta su Nela Miler, Alma Hodžić i Ruža Izairi, a nastavnica iz grada Hanaua je Čamka Ćanić.

Veoma dirljivim govorom gostima se obratio gospodin prof. dr. Christian Schwarz-Schilling – bivši ministar u Njemačkoj i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i ujedno vrlo važnu i emotivnu poruku da nam je Bosna i Hercegovina naša jedna i jedina domovina – naveli su organizatori – javio je Hayat.

Ispred generalnog konzulata Bosne i Hercegovine pozdravni govor je uputila generalna konzulica Višnja Lončar.

“Vrlo uvažena i cijenjena uzvanica bio je gospodin Stipe Mesić koji je svojom izjavom skrenuo pažnju da Bosna i Hercegovina trenutno prolazi kroz teška i vrlo različita iskustva. Bosna je prebrodila mnoge krize, pa će tako i ovu najnoviju politički instruiranu krizu prebroditi.

Pisac i publicista Jusuf Trbić je u svom vrlo dirljivom govoru istakao ravnopravnost, zajedništvo i jednakost svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru i „plemensku“ pripadnost. U ime fondacije „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“ gostima se obratio izvršni direktor Edin Bećarević koji je predstavio ciljeve i dosadašnji rad ovog istaknutog udruženja.

Svojim virtuoznim nastupom na violini Lejla Piljević je izazvala opšto oduševljenje u publici i izmamila velike ovacije – istakli su organizatori.

Kratku pozorišnu predstavu „ Ti si tako daleko“, koja predstavlja rad jednog mladog „gastarejtera“ u njemačkoj i koji žudi za voljenom osobom u rodnom kraju, izveli su Elvis Baždarević i Emina Sefaragić.

Uz iskrenu radost u programu večeri predstavili su se članovi folklornih sekcija Kulturno umjetničko društvo “Zlatni Ljiljani” iz Mannheima, Bošnjačko kulturna zajednica “Behar” iz Gießena i Wetzlara, Kulturno-umjetničko društvo iz Darmstadta, KSV „Bosnien und Herzegowina – Hanau 1994“ e.V., te Njemačko-bosansko-hercegovačko kulturno udruženje “Sevdah – Frankfurt na Majni”.

Ova predivna omladina – njih 140 u kolu – izveli su nam koreografiju „Splet folklornih igara iz centralne Bosne“. Ova koreografija je imala umjetničku obradu igara, običaja i pjesme svih etničkih grupa iz centralne Bosne, pod rukovodstvom koreografa Elvisa Baždarevića. Muziku za ovu koreografiju je uradio Muhamed Šehić-Hamić.

Pisac i publicista Željko Ivanković se predstavio publici s pet pjesama iz njegovih objavljenih djela.

Našem vrhunskom atletičaru Amelu Tuki je u ime ‘Noći Bosne i Hercegovine’ dodijeljeno priznanje za „Istinskog Ambasadora Bosne i Hercegovine“ u svijetu spota!

Vrhunski umjetnik na harmonici Elvedin Elo Muhić, predstavio se publici sa jednim od najpoznatijih svjetskih djela “Četiri godišnja doba” od Antonija Vivaldi.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.