“U pravu je Milorad kad se buni što ga Britanija kvalifikuje kao bosanskog Srbina. On je primarno kriminalac”

Državni parlamentarac Predrag Kojović (Naša stranka) oglasio se povodom današnjih sankcija Velike Britanije koje su uvedene Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

“U pravu je Milorad kad se buni što ga Velika Britanija kvalifikuje kao bosanskog Srbina. On je primarno kriminalac, pa nacionalista, pa primitivac pa tek onda, možda, bosanski Srbin”, napisao je Kojović.

Vijest da je Britanska vlada uvela sankcije Dodiku i Cvijanović, lidera SNSD-a je zatekla na sjednici Narodne skupštine RS-a. To je vidljivo razljutilo člana Predsjedništva BiH koji je odmah bijes zbog novog razvoja događaja istresao na opoziciju u RS-u.

Posebno se osvrnuo na dio saopćenja britanskog ministarstva vanjskih poslova u kojem je napisano da se sankcije uvode “lideru bosanskih Srba”. Dodik je zatim rekao poslaniku NSRS Senadu Bratiću, koji je bošnjačke nacionalnosti i rekao mu:

“Evo, mi smo bosanski Srbi, a vi ste kao Bošnjaci, izborili ste se za takvu međunarodnu klasifikaciju”.

Dodiku, inače, smeta što ga se naziva bosanskim Srbinom, iako on to zaista i jeste.

Velika Britanija danas je stavila na “crnu listu” člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu entiteta RS Željku Cvijanović.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija Bosne i Hercegovine, negiranja genocida i veličanja presuđenih veličanja ratnih zločinaca funkcionerima SNSD-a su od danas zabranjena putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje sa britanskim državljanima.

Regulativa iz 2020. godine o sankcijama za BiH omogućava Ujedinjenom Kraljevstvu da identificira pojedince koji:

podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom karakteru ili ustavnom poretku BiH, njenom miru, stabilnosti ili sigurnosti, spriječavaju implementaciju Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, ili bilo koje drugo djelovanje, politike ili aktivnosti koje podrivaju Opšti okvirni mirovni sporazum.

Zapljena imovine sprečava bilo kog britanskog građanina, ili kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da putem finansijskih ili drugih ekonomskih resursa u posjedu ili pod kontrolom sankcionisane osobe na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva, radi sa tom osobom.

Zabrana putovanja znači da sankcionisanoj osobi mora biti zabranjen ulaz ili ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, s uslovom da osoba nije obuhvaćena odjeljkom 8B Zakona o imigraciji iz 1971. godine.

Iz Vlade Velike Britanije je saopćeno da radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, se nadaju da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.