U Sarajevu održana komemoracija Saši Petroviću, emotivne poruke glumice Tatjane Šojić: “Bio je nevjerovatno radosno fasciniran svim onim bogatim prostranstvom koje nudi gluma”

Povodom smrti dramskog umjetnika Saše Petrovića, u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, njegovoj matičnoj kući, upriličena je komemoracija. Brojni prijatelji, kolege, članovi porodice okupili su se ovim tužnom povodom i odali poštu Saši, koji je zapamćen kao vrstan glumac. Među njima i redatelji u čijim je filmovima i predstavama Petrović odirao značajne i nezaboravne uloge.

Glumica Tanja Šojić, Sašina kolegica sa studija, prisjetila se nesvakidašnje duhovitosti, pronicljivosti, glumačke inteligencije i osjećanja mjere – svih odlika koje karakterišu dobrog glumca.

“Saša ih je imao na pretek. Među nas osam bio je najveći glumački potencijal. Bio je nevjerovatno radosno fasciniran svim onim bogatim prostranstvom koje nudi gluma”, kazala je Šojić – javlja Radio Sarajevo.

Prisjetila se njegove velikodušnosti, neumorne posvećenosti drugima i kolegijalnosti. Imao je običaj da se sa svoje stolice na predavanju baci u zagrljaj kolegama kada bi ostvarili dobru glumačku kreaciju.

“Doživjela sam to od njega za vrijeme studija i trebalo je vremena da osvijestim do koje mjere mi je taj gest pomogao da izgradim samopouzdanje na sceni”, prisjetila se Tanja Šojić.

Na komemoraciji je čitana poezija u spomen na Sašu i pročitana pismo Emira Hadžihafizbegovića. Emitovan je video kolaž njegovih ikonskih uloga.

U prepunoj dvorani Kamernog teatra prisutni su posljednji pozdrav Saši Petroviću uputili onako kako dolikuje kada su glumci u pitanju – dugotrajnim aplauzom.

Podsjećamo, Bosanskohercegovački dramski umjetnik Saša Petrović preminuo je 27. januara 2023. godine, u Sarajevu nakon borbe s dugom i teškom bolešću u 61. godini života.

Rođen je 2. januara 1962. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao glumu na Akademiji scenskih umjetnosti.

Popularnost je stekao po liku u kultnoj predstavi Audicija, te po nezaboravnim ulogama u ratnim epizodama Nadrealista.

Prvu glavnu filmsku ulogu ostvario je u filmu Teško je biti fin, Srđana Vuletića, za koju je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu.

Glumio je i u filmovima Ovo malo duše, Život radnika, Hajde da se volimo, Kuduz, Istočno od istoka, Prokleta je Amerika, Ničija zemlja, Gori vatra, Ljeto u zlatnoj dolini, Dobro uštimani mrtvaci, Sve džaba i Nafaka.

Ostvario je značajne uloge u mnogim pozorišnim predstavama, a igrao je i u TV serijama Lud, zbunjen, normalan i Vratiće se rode.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.