in ,

U SDA veliki “gnjev” zbog odluke Narodne skupštine RS: “Entiteti ne posjeduju vlastiti suverenitet”

Kažu kako nije tačno da je „od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa IV, Ustava BiH“

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) usvojilo je dva zaključka koja se odnose na dokumente usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS.

Ističu kako je u “Inicijativi za dijalog RS i FBiH” izneseno niz neistina. Pozvali su međunarodnu zajednicu da hitno reaguju zbog odbacivanja zahtjeva Visokog predstavnika u BiH da se oduzmu povelje dodijeljene ratnim zločincima.

“Predsjedništvo SDA smatra da zaključci Narodne skupštine RS-a sa sjednice održane 11. maja 2021. godine o pokretanju inicijative za dijalog entiteta RS i Federacija BiH o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu sadrže niz neistinitih i proizvoljnih tvrdnji, te niz neustavnih i neprovodivih prijedloga”, navodi se u prvom zaključku.

Kažu kako nije tačno da je „od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa IV, Ustava BiH“.

“Sam Dejtonski sporazum je u članu 10. predvidio mogućnost modifikacije, što se zatim i dogodilo odlukama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, navode iz SDA.

Naglašavaju da “nije tačno da je entitet RS ugovorna strana u međunarodnom ugovoru – Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Ugovorne strane, odnosno potpisnice Sporazuma su Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Republika Srbija, uz predstavnike SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije, Njemačke, Francuske i Evropske unije kao svjedoke i garante. Entitet RS je potpisnik samo aneksa kojima se razrađuju aspekti i elementi Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Entiteti ne posjeduju vlastiti suverenitet”

Naglašavaju da nije tačno da država Bosna i Hercegovina nije nosilac vlastitog suvereniteta. Podsjećaju da je suverenitet potvrđen Referendumom o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, priznanjem Ujedinjenih nacija, aktima Badinterove komisije kojima je konstatovana disolucija državne zajednice Jugoslavije i prihvaćen suverenitet republika koje su je činile, te članom 1. Okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum) kojim su se „strane obavezale da će u cjelosti poštovati međusobni suverenitet i jednakost“ u skladu sa dokumentima Ujedinjenih nacija – Poveljom Ujedinjenih nacija i Finalnim helsinškim aktom.

“Entiteti ne posjeduju vlastiti suverenitet i oni egzistiraju voljom države, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine koji može biti izmijenjen odlukom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nije tačno da je dejtonska struktura i ravnoteža u Bosni i Hercegovini narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni na način na koji to ističe Narodna skupština RS-a. Istina je da su dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati, diskriminisani i da trpe aparthejd na teritoriji entiteta RS, gdje je prisutna potpuna dominacija predstavnika srpskog naroda u svim segmentima upravljanja i svakodnevnog života”.

“Neutemeljen i protivustavan prijedlog”

“Neutemeljen je i protivustavan prijedlog Narodne skupštine RS da se kroz pregovore entiteta i predstavnika konstitutivnih naroda povede dijalog, a naročito pregovori o mogućim rješenjima vezanim za budućnost Bosne i Hercegovine. O sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine može se raspravljati samo u okviru nadležnih državnih institucija. Predstavnici SDA neće učestvovati u razgovorima na ove teme u bilo kojem neustavnom formatu. Umjesto ponuđenog „dijaloga“, potrebno je poštivati i provoditi već utvrđene politike i usvojene zakone”, kaže se u saopćenju.

Iz Predsjedništva SDA poručuju da, “ukoliko SNSD ima potrebu da delegira izmjene nekog od važećih zakona jedini način je da uputi prijedlog u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine”. Kažu da im je “procedura kojom se predlažu, razmatraju, usvajaju ili odbijaju prijedlozi već poznata. te da se nije mijenjala još od perioda u kojem su usvajani zakoni koje danas osporavaju, a za koje su sami glasali”.

“Međunarodna zajednica mora brzo i odlučno reagirati”

U drugom zaključku ističu kako “Predsjedništvo SDA smatra da je odluka Narodne skupštine RS-a da odbaci zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka o oduzimanju povelja dodijeljenih ratnim zločincima znak da međunarodna zajednica mora brzo i odlučno reagirati, poništiti odlikovanja, te sankcionisati odgovorne za glorificiranje osoba koje su pravomoćno osuđene za najteže ratne zločine”.

“Rok koji je Visoki predstavnik postavio vlastima u entitetu RS da povuku sporna odlikovanja je istekao, a postavljeni ultimatum ne samo da nije rezultirao njihovim povlačenjem, već je vlast predvođena Miloradom Dodikom nastavila sa otvorenim prijetnjama miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu. Iz Evropske unije već duži vremenski period stižu poruke da je glorificiranje ratnih zločinaca i negiranje počinjenih zločina neprihvatljivo. Vrijeme je da sa riječi pređu na djela, te da u skladu sa postojećim pravnim okvirom sankcionišu one koji vode takvu politiku. Pozivamo još jednom visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti i nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Sprječavanje glorificiranja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina obaveza je prema žrtvama, njihovim porodicama, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine koji zaslužuju konačno prevazilaženje ratnog naslijeđa, mir, stabilnost i u konačnici članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, zaključuje se u drugom zaključku Predsjedništva SDA.

EMOTIVNA PORUKA BARONESE ARMINKE HELIĆ: “Ja sam uspjela, A ON ĆE U ZATVOR DO KRAJA ŽIVOTA!”

Politička prijetnja Branislava Borenovića odjeknula u RS: “Srušit ćemo vlast Milorada Dodika”