U SDA veliki “gnjev” zbog odluke Narodne skupštine RS: “Entiteti ne posjeduju vlastiti suverenitet”

Posljednje Vijesti

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) usvojilo je dva zaključka koja se odnose na dokumente usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS.

Ističu kako je u “Inicijativi za dijalog RS i FBiH” izneseno niz neistina. Pozvali su međunarodnu zajednicu da hitno reaguju zbog odbacivanja zahtjeva Visokog predstavnika u BiH da se oduzmu povelje dodijeljene ratnim zločincima.

“Predsjedništvo SDA smatra da zaključci Narodne skupštine RS-a sa sjednice održane 11. maja 2021. godine o pokretanju inicijative za dijalog entiteta RS i Federacija BiH o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu sadrže niz neistinitih i proizvoljnih tvrdnji, te niz neustavnih i neprovodivih prijedloga”, navodi se u prvom zaključku.

Kažu kako nije tačno da je „od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini došlo do nedopustivog prekrajanja i kršenja sporazuma, a naročito Aneksa IV, Ustava BiH“.

“Sam Dejtonski sporazum je u članu 10. predvidio mogućnost modifikacije, što se zatim i dogodilo odlukama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, navode iz SDA.

Naglašavaju da “nije tačno da je entitet RS ugovorna strana u međunarodnom ugovoru – Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini. Ugovorne strane, odnosno potpisnice Sporazuma su Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Republika Srbija, uz predstavnike SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije, Njemačke, Francuske i Evropske unije kao svjedoke i garante. Entitet RS je potpisnik samo aneksa kojima se razrađuju aspekti i elementi Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Entiteti ne posjeduju vlastiti suverenitet”

Naglašavaju da nije tačno da država Bosna i Hercegovina nije nosilac vlastitog suvereniteta. Podsjećaju da je suverenitet potvrđen Referendumom o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, priznanjem Ujedinjenih nacija, aktima Badinterove komisije kojima je konstatovana disolucija državne zajednice Jugoslavije i prihvaćen suverenitet republika koje su je činile, te članom 1. Okvirnog sporazuma za mir (Dejtonski sporazum) kojim su se „strane obavezale da će u cjelosti poštovati međusobni suverenitet i jednakost“ u skladu sa dokumentima Ujedinjenih nacija – Poveljom Ujedinjenih nacija i Finalnim helsinškim aktom.

“Entiteti ne posjeduju vlastiti suverenitet i oni egzistiraju voljom države, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine koji može biti izmijenjen odlukom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nije tačno da je dejtonska struktura i ravnoteža u Bosni i Hercegovini narušena i da su konstitutivni narodi obespravljeni na način na koji to ističe Narodna skupština RS-a. Istina je da su dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati, diskriminisani i da trpe aparthejd na teritoriji entiteta RS, gdje je prisutna potpuna dominacija predstavnika srpskog naroda u svim segmentima upravljanja i svakodnevnog života”.

“Neutemeljen i protivustavan prijedlog”

“Neutemeljen je i protivustavan prijedlog Narodne skupštine RS da se kroz pregovore entiteta i predstavnika konstitutivnih naroda povede dijalog, a naročito pregovori o mogućim rješenjima vezanim za budućnost Bosne i Hercegovine. O sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine može se raspravljati samo u okviru nadležnih državnih institucija. Predstavnici SDA neće učestvovati u razgovorima na ove teme u bilo kojem neustavnom formatu. Umjesto ponuđenog „dijaloga“, potrebno je poštivati i provoditi već utvrđene politike i usvojene zakone”, kaže se u saopćenju.

Iz Predsjedništva SDA poručuju da, “ukoliko SNSD ima potrebu da delegira izmjene nekog od važećih zakona jedini način je da uputi prijedlog u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine”. Kažu da im je “procedura kojom se predlažu, razmatraju, usvajaju ili odbijaju prijedlozi već poznata. te da se nije mijenjala još od perioda u kojem su usvajani zakoni koje danas osporavaju, a za koje su sami glasali”.

“Međunarodna zajednica mora brzo i odlučno reagirati”

U drugom zaključku ističu kako “Predsjedništvo SDA smatra da je odluka Narodne skupštine RS-a da odbaci zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka o oduzimanju povelja dodijeljenih ratnim zločincima znak da međunarodna zajednica mora brzo i odlučno reagirati, poništiti odlikovanja, te sankcionisati odgovorne za glorificiranje osoba koje su pravomoćno osuđene za najteže ratne zločine”.

“Rok koji je Visoki predstavnik postavio vlastima u entitetu RS da povuku sporna odlikovanja je istekao, a postavljeni ultimatum ne samo da nije rezultirao njihovim povlačenjem, već je vlast predvođena Miloradom Dodikom nastavila sa otvorenim prijetnjama miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu. Iz Evropske unije već duži vremenski period stižu poruke da je glorificiranje ratnih zločinaca i negiranje počinjenih zločina neprihvatljivo. Vrijeme je da sa riječi pređu na djela, te da u skladu sa postojećim pravnim okvirom sankcionišu one koji vode takvu politiku. Pozivamo još jednom visokog predstavnika Valentina Inzka da iskoristi svoje ovlasti i nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Sprječavanje glorificiranja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina obaveza je prema žrtvama, njihovim porodicama, ali i svim građanima Bosne i Hercegovine koji zaslužuju konačno prevazilaženje ratnog naslijeđa, mir, stabilnost i u konačnici članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, zaključuje se u drugom zaključku Predsjedništva SDA.

Leave your vote