U Srbiji brutalno ismijavaju autoput koji je pompezno najavio Aleksandar Vučić: To je obična magistrala sa pogrešno iscrtanim linijama

Predsjednik Srbije Aleksanda Vučić otvorio je prije tri dana dionicu autoceste Merošina-Merošina 1, dugu 5,5 kilometara, koja je dio autoceste Niš-Merdare, a koja bi trebala cestovno povezati s lukom Drač u Albaniji.

Vučić je tada kazao da bi svi morali znati da samo jedan kilometar košta od osam do 25 milijuna eura, ovisno o “konfiguraciji terena”, prenosi Danas.rs.

No mnogi su tokom prijenosa uživo, koji je pratio otvaranje posljednje dionice primjetili da je ovaj “autoput” drugačiji od drugih. Naime, ova cesta ima samo tri trake u oba smjera.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je dva dana kasnije da je otvorena dionica “urađena u poluprofilu”, a da će se ostale dionice ovog autoputa graditi u “punom profilu”, kao i da je ova odjeljak će također biti “naknadno izgraditi puni profil”.

Inžinjer građevine Danijel Dašić kazao je za Danas da je ova cesta svrstana u IB kategoriju, dok su autoceste kategorizirane kao ceste 1A ranga.

“Ako pitate optimista, jedan trak autoceste je otvoren. Ako pitate realiste, autocesta je otvorena.

Pesimist bi rekao da je to samo cesta s pogrešnim crtama.

Vrhunac parodije je da ovim tempom, 5,5 kilometara u nešto manje od dvije godine od službenog otvaranja radova u septembru 2021., možemo očekivati ​​14 takvih službenih otvorenja dio po dio i završetak u 28 godina, negdje 2049. godine”, kazao je Dašić.

Da bi se cesta mogla nazvati autocestom, ona mora ispuniti sedam uslova.

Mora biti označena zelenim znakom za autocestu.

Maksimalna brzina mora biti 130 kilometara na sat.

Mora imati najmanje dvije prometne trake i zaustavnu traku u svakom smjeru.

Smjerovi moraju biti fizički odvojeni.

Mora postojati kontrolirani pristup autocesti, odnosno naplatne kućice.

Križanja s drugim cestama ne smiju biti na istom nivou, odnosno uključenja i isključenja s autoceste moraju biti denivelirana.

Cesta je isključivo za motorni promet i sva vozila sporija od 50 kilometara na sat ne smiju ulaziti na autoput, a to je ujedno i minimalna brzina na ovoj vrsti ceste.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.