U toku akcija SIPA-e: Na meti pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, ali i MUP-a RS-a

Pripadnici SIPA-e vrše pretrese na više kolacija na području području Brčko distrikta i Bijeljine u sklopu operatvne akcije “Divič”, a na meti su i pripadnici Granične policije BiH i MUP-a RS-a.

Osumnjičeno je 11 osoba koji se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom i krijumčarenjem robe iz Srbije u BiH i obratno.

Iz SIPA-e navode da su osumnjičeni ostvarivali protivpravnu imovinsku korist organizovanjem grupe za organizovani kriminal.

Članovi grupe su, kako se navodi, kontinuirano i u dužem vremenskom periodu provodili aktivnosti koje su se odnosile na krijumčarenje i prijevoz razne robe bez porijekla preko državne granice sa područja Srbije u BiH i obratno.

Roba je krijumčarena preko Graničnog prelaza Popovi (Pavlovića most).

Pri tom su izbjegavane mjere carinske kontrole na način da je davan novac kako bi carinski službenici, pripadnici Granične policije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske bez kontrole propustili vozila sa krijumčarenom robom bez validnih računa.

“Na ovaj način obezbjeđivano je nesmetano krijumčarenje robe u BiH bez carinskog evidentiranja i plaćanja uvoznih dažbina iz čega proizilaze osnovi sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje,

zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, davanje dara i drugih oblika koristi i primanje dara i drugih oblika koristi”, saopćili su iz SIPA-e.

Pretresi poslovnih i stambenih objekata vrše se po nalogu Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Aktivnosti se sprovode u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS-a i Policije Brčko distrikta.

U toku dana će biti poznato više detalja o ovoj akciji.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.