“U trenutku su počeli vriska i jauci” Dramatična ispovijest heroja, Bosanac Asim Avdić iz hladne rijeke Save spašavao migrante

Prije izjave koju je dao u policijskoj upravi, Asim Avdić iz Orahove kod Bosanske Gradišle koji je večeras spasio nekoliko migranata, dok se više njih utopilo, ispričao je za Srpskainfo pojedinosti ovog slučaja.

“Nestajali su pod vodom”

“Bio sam u svojoj vikendici, na obali Save u Orahovi. U daljini sam, pored rijeke, primijetio veću grupu migranata. Nisam na njih obraćao posebnu pažnju, jer je poslednjih dana ovdje sve više mnigranata.

Oni su postali naša svakodnevica. Međutim, ubrzo su ušli u čamac, mnogo ih je bilo, i zaplovili ka hrvatskoj obali opisuje Avdić dramatične trenutke, zbog čega je veoma potresen.

“Na polovini rijeke, više ka hrvatskoj strani, najednom je počela vriska, jauci, zavladala je panika. Vidio sam da čamac koji je očigledno šupalj i truo, ubrzano tone. Brzo sam otključao svoj čamac i požurio ka njima.

Migranti su, u djelićima sekunde, nestajali pod vodom. Bilo ih je mnogo. Sve mladići. Jednog od njih, uspio sam dohvatiti za rukav i vratiti na površinu. Tako još trojicu. To je neopisivo, nisam mogao da se snađem, nisam znao čiju ruku prije da uhvatim jer oni nestaju pod vodom.

Ne znam koliko ih se utopilo, ali sigurno više nego što sam uspio da spasim. U mom čamcu, ostale su torbe, ruksaci, mokra obuća – ispričao je Asim Avdić, inače državljanin Švicarske koji povremeno boravci u rodnom kraju.

Brzo reagovala policija

On naglašava da je na poziv policiji, brzo reagovala Stanica PU u Orahovi i jedan policajac je munjevito stigao na lice mjesta.

“Taj policajac, dečko kojem ne znam ni ime, žrtvovao se, skvasio, jurio sa mnom niz Savu, u potrazi za migrantima koji su nestali u vodi. I on je heroj kojem sam veoma zahvalan na brzoj reakciji, na njegovom požrtvovanju.

Spašeni migranti ostali su na hrvatskoj obali jer se sve dešavalo na nekoliko metara od susjedne strane, mnogo bliže njima nego nama. Ja sam veoma potresen i žalostan što nisma uspio spasiti više mladih ljudi, bez obzira ko su i odakle su.

Svaki život je za mene svetinja. Ovaj događaj me veoma mnogo potresao, ne znam kako ću noć provesti ali ću, nakon izjave u policiji morati u Hitnu službu Doma zdravlja jer je ne osjećam dobro – požalio se Asim Avdić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.