U zgradi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održan sastanak člana Predsjedništva Denisa Bećirovića i Ann Wagner: ‘Vjerujemo u prednosti multietničkog društva’

U zgradi Kongresa Sjedinjenih Američkih Država održan je radni sastanak člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i kongresmenke Ann Wagner koja je jedna od najuticajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma i Komiteta za finansijske usluge.

Tokom sadržajnog sastanka član PBiH Bećirović je prezentirao novi pristup s ciljem snažnijeg diplomatskog djelovanja Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama i dogovorio konkretne aktivnosti s kongresmenkom Wagner – saoopšteno je.

Država Bosna i Hercegovina mora pokloniti puno veću pažnju djelovanju u Sjedinjenim Američkim Državama.

U prethodne četiri godine, intenzivno su djelovale antibosanske snage na slabljenje naše pozicije u Sjedinjenim Američkim Državama i to se mora promijeniti.

Bosna i Hercegovina mora biti snažnije zastupljena u najjačoj državi svijeta i zato želim pametnim potezima ojačati naše prisustvo u SAD, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

“Tokom sastanka član PBiH Bećirović je podvukao da građani Bosne i Hercegovine, kao i građani Sjedinjenih Američkih Država, cijene i vjeruju u prednosti multietničkog društva, te se rukovode idejom zajedničkog života, uzajamnog poštovanja i tolerancije.

Država Bosna i Hercegovina je bazirana na ovim idejama i vrijednostima već stotinama godina.

Naše iskustvo iz prošlosti samo potencira značaj zalaganja za odbranu tih vrijednosti.

U tom smislu, konkretna pomoć Sjedinjenih Američkih Država koje prirodno razumiju prednosti tih vrijednosti od krucijalnog je značaja za dalji razvoj države Bosne i Hercegovine”, rekao je Bećirović, navedeno je u saopštenju.

Kongresmenka Ann Wagner predstavlja saveznu državu Missouri i jedna je od najutjecajnijih članica Komiteta za vanjske poslove Zastupničkog doma i Komiteta za finansijske usluge. Od 2005. do 2008. godine obavljala je dužnost američkog ambasadora u Luxembourgu.

Početkom 2000-tih obavljala je dužnost kopredsjedavajuće Nacionalnog komiteta Republikanske stranke. Članica je Kluba prijatelja BiH u američkom Kongresu.

Često voli reći: “Predstavljam najveću bosanskohercegovačku zajednicu izvan Bosne i Hercegovine”.

Kosponzor je prijedloga Zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.