Udarac koji historija fudbala pamti: Projektil od 221 km/h ne bi zaustavilo pet golmana!

Mnogi se pitaju koji je najsnažniji udarac ikad zabilježen u historiji fudbala.

Kada je u pitanju snaga udaraca mnogim prvo na pamet padnu igrači kao što su Adriano ili Roberto Carlos koji su imali zaista razorne udarce.

U posljednje tri decenije otkad se počela voditi statistika o snazi udarca zabilježeno je nekoliko slučajeva gdje je lopta putovala brzinom većom od 100 km/h.

Tako je legendarni Adriano Imperator još 2004. godine na meču Inter – Palermo uspio šutirati loptu koja je putovala brzinom 140 km/h. Prečka se tada tresla nekoliko minuta na San Siru.

Zlatan Ibrahimović je imao šut jačine 149.7 kmh dok je kao igrač PSG-a zabio gol Anderlechtu u Ligi prvaka. Bilježe se i supersnažni šutevi Davida Trezegueta (154.4 km/h) te Ronalda koemana 188 km/h, prenosi sportsport.ba.

Ipak, aspolutni rekorder je Ronny Heberson koji je već neko vrijeme u penziji. Radi se o igraču koji je od poznatih klubova igrao za Sporting Lisabon i Herthu.

Dok je igrao za portuglaskog velikana uspio je realizovati najsnažniji šut u historiji fudbala. Bila je to ”raketa” od 221 km/h što zvuči nevjerovatno.

Brazilac je 2007. godine šutirao sa ivice kaznenog prostora i to iz slobodnog udarca. Šut je bio toliko snažan da bi ga teško zaustavila i petorica golmana.

Inače, dok je igrao za Herthu također je postigao sjajan gol iz slobodnjaka. Tada je lopta putovala značajno sporije, od skromnih 119 km/h.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.