Udruženje genetičara u Bosni i Hercegovini upozorava: Ko i zašto tjera mlade biologe iz BiH?

Udruženje genetičara u BiH, strukovno udruženje koje okuplja najveći broj biologa-genetičara, ukazalo je na sve prisutniju diskriminaciju i degradaciju biologa kao zdravstvenih saradnika širom FBiH, naglašavajući da se “uporište za to nalazi u važećim pravilnicima koji su doneseni uz političku podršku pojedinih lobija i u suprotnosti sa zakonskim aktima”.

U Udruženju navode da je diskriminacija biologa započela usvajanjem Pravilnika iz 2020. godine, gdje su navedeni specijalisti medicinske biohemije i laboratorijske dijagnostike te inženjeri medicinsko-laboratorijske dijagnostike, a biolozi potpuno eliminisani kao zdravstveni saradnici, iako rade u mikrobiološkim, citološkim, patološkim, genetičkim, kao i laboratorijama nuklearne medicine.

-Usvajanjem pomenutog pravilnika započela je sveobuhvatna degradacija biologa u cijeloj FBiH, počevši od oduzimanja prava na samostalan rad, oduzimanja licenci, smanjenja plaća itd.

Biolozi su godinama uspješno izvodili poslove u zdravstvenim laboratorijama, a nakon usvajanja Pravilnika ciljano se pozivaju inspekcije protiv pojedinaca.

Nerijetko, inspekcija traži i mišljenje Prirodno-matematičkog fakulteta o pojedinim kandidatima i njihovim kompetencijama, neutemeljeno degradirajući status i instituciju univerzitetske diplome biologa – ističe se u saopćenju Udruženja.

Dalje se navodi da je u Tuzli 18. novembra ove godine donesen Statut Komore medicinskih biohemičara, iz kojeg su također eliminisani biolozi koji su bili članovi Komore.

Ista Komora je predložila Nacrt zakona o Medicinsko-biohemijskoj djelatnosti, a koju mogu obavljati samo medicinsko-biohemijski zdravstveni radnici, gdje se prednost daje farmaceutima (specijalistima i magistrima), doktorima medicine i magistrima medicinske biohemije, iako je posljednja stručna kvalifikacija koja se stiče nakon završenog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, a nikako u BiH.

-Nakon usvajanja novog Statuta uslijedilo je pismeno izjašnjenje predsjednika Komore medicinskih biohemičara u kojoj predsjednik, kao zvaničan stav Komore, navodi da biolozima i hemičarima “nije mjesto” u zdravstvenim ustanovama – navodi se u saopćenju.

Rezimirajući protekle decenije i položaj biologa, u Udruženju podsjećaju da su u periodu od 2005. godine šefovi laboratorija bili specijalisti medicinske biohemije i to inženjeri hemije, farmaceuti (specijalisti i magistri farmacije) te biolozi i to svi zaposleni na poziciji biohemičar.

Podvlači se da stručno zanimanje biohemičar, prema međunarodnoj i Federalnoj klasifikaciji zanimanja, pripada razredu biologije i vodi se pod istom šifrom.

Sljedeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti je usvojen 2010., a Pravilnik koji se veže za ovaj zakon dvije godine kasnije.

Ni u tom Pravilniku, kako se naglašava u saopćenju, nije jasno obrazloženo ko su diplomirani inženjeri biohemije, jer se taj kadar ne školuje u BiH.

-Zakon o zdravstvenoj zaštiti jasno definiše da su zdravstveni saradnici “osobe koje nisu zavšile obrazovanje zdravstvenog usmjerenja, a rade u zdravstvenim ustanovama i sudjeluju u dijelu zdravstvene zaštite”.

Zakon o evidencijama u oblasti zdravstva čak navodi da zdravstveni djelatnici i saradnici “svojim potpisom potpisuju navode i rezultate pregleda, odnosno drugih zdravstvenih usluga ili medicinskih mjera” – ističe se u saopćenju.

Udruženje genetičara posebno naglašava nemjerljivu važnost polja djelovanja biologa: očuvanje biološke raznolikosti i okoliša, istraživanje evolucijskih procesa, sigurnost hrane i analize prisustva genetičkih modifikacija, genetičko inženjerstvo i biotehnologija u smislu doprinosa u farmaciji, poljoprivredi i medicini, forenzika i utvrđivanje srodstva među živim bićima.

-U konačnici, biologija, istražujući molekulske i ćelijske procese, ima esencijalnu ulogu u medicinskim istraživanjima uzroka bolesti te u uspostavljaju i optimiziranju sistema za biohemijsku, mikrobiološku, molekulsku dijagnostiku uključujući i genetičku analizu što je neophodno za prevenciju ali i uspješno liječenje bolesti – navodi se u saopćenju.

Udruženje naglašava da se ne smije zaboraviti ni značajan doprinos biologa u našoj zemlji koji su dali početkom 2000-ih uvođenjem i primjenom prve masovne DNK identifikacije žrtava rata, kao i tokom pandemije COVID-19 kada su nesmetano, čak favorizovano, radili u svim javnim i privatnim laboratorijama u procesu molekulske dijagnostike.

-Kome i zašto smetaju biolozi u FBiH, zašto se provodi selektivna primjena specijalizacije za zdravstvene saradnike i ko i zašto tjera mlade stručnjake iz najpropulzivnije nauke današnjice iz Bosne i Hercegovine? – zaključuje se u saopćenju Udruženja genetičara u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.