Udruženje tužilaca FBiH oštro kritikuje Konakovića: “Koristeći govornicu ministarstva dovodi postupajuće tužioce u negativan kontekst”

Udruženje tužilaca FBiH oštro osuđuje neprimjerene izjave na press konferenciji Elmedina Konakovića u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH usmjerene na tužioce s ciljem da se diskreditira njihov rad i ugrozi tužilačka nezavisnost. Tokom jučerašnje konferencije za medije Konaković je uputio brojne kritike na račun tužilaca.

Kako su rekli, ovakvi napadi na integritet pravosuđa predstavljaju napad na vladavinu prava i pokušaj podrivanja povjerenja u institucije koje štite zakon i pravdu.

“Koristeći govornicu ministarstva, neargumentiranim izjavama ministar Konaković dovodi postupajuće tužioce u aktuelnim predmetima u negativan kontekst ali i pokušava da utiče na ishod takvih predmeta.

Udruženje tužilaca FBiH daje punu podršku kolegama, koji svakodnevno rade na zaštiti prava građana i borbi protiv kriminala”, navode iz Udruženja.

Tužioci, kako su dodali, igraju ključnu ulogu u očuvanju pravde i poštivanju zakona te je njihova nezavisnost od političkog uticaja od suštinskog značaja.

“Pozivamo sve relevantne institucije i društvo u cjelini da podrže nezavisnost tužilaca a političare da se suzdrže od javnih istupa koji podrivaju povjerenje u rad pravosuđa.

Njihova uloga je da podrže nezavisnost i integritet pravosudnog sistema, umjesto da ga dovode u sumnju. Također ih pozivamo da prijave nadležnim institucijama svaku argumentiranu sumnju u rad pravosudnih organa, a ne da zloupotrebljavaju govornice zbog plasiranja netačnih informacija u javnost”, dodaje se u saopćenju.

Tokom jučerašnje konferencije za medije Konaković je uputio brojne kritike na račun tužilaca.

“Ima ta zeničko-goraždanska linija tužilaca koji se bave ovim stvarima. Znam da se Tužilaštvo žalilo i nadam se da će odlučivati nepristrasno i da neće ovaj press utjecati na to već da će analizirati dokaze koje je tužilac Sanjin Kulenović predstavio, odnosno nije predstavio.

Napali su me kada sam ovdje pokazao papire trojice policajaca. Smatram najvećim problemom hapšenje direktora FUP-a bez dokaza, upirem prstom u sudiju koji je odredio pritvor direktoru FUP-a bez ijednog dokaza. Prvi čovjek sigurnosnog sistema FBiH. U vrijeme ozbiljne krize u kojoj Dodik najavljuje odlazak 2. maja u Srebrenicu.

VEZANI TEKST: Veoma burno obraćanje Elmedina Konakovića: Željeli su reći da sam ja “crna kravata”, Memiju pretresite da ne kažem do čega, ali mu ne pakujte

Tužilac Kulenović je zatražio hapšenje direktora FUP-a jer nije htio da pogleda dokaz koji je zatražio već ga je uhapsio prije toga”, ističe Konaković.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.