Ugledni američki profesor Daniel Serwer bez imalo ustezanja otvoreno poručio: “Srbija postaje vojna marioneta Rusije za nevolje na Balkanu”

Profesor Univerziteta “John Hopkins“ i analitičar Daniel Serwer rekao da je reciprocitet Kosova prema Srbiji sa registarskim tablicama pravi princip. On je naveo da taj princip mora biti uspješno primijenjen.

Prema njegovim riječima, umiješanost SAD-a u dijalog može biti od pomoći, ali i naglašava da je Beograd postao ruska marioneta.

“Srbija postaje vojna marioneta koja pomaže Rusiji da stvara nevolje na Balkanu. Više ne sjedi na dvije stolice već samo na antidemokratskoj. Vašington i Brisel moraju da se probude u toj realnosti”, rekao je Server za “Gazetu Express”.

Smatra da međunarodni zvaničnici treba da reaguju na vojnu demonstraciju snaga Srbije prema Kosovu.

“EU i SAD treba da kažu Srbiji da je demonstracija vojnih snaga neprihvatljiva i da NATO neće samo braniti teritorijalni integritet Kosova, već će biti spreman i da ograniči saradnju sa Srbijom ako nastavi da predstavlja vojnu prijetnju komšijama”, rekao je Serwer.

Govoreći o reciprocitetu, o probnim tablicama za vozila sa srbijanskim registarskim tablicama, uredbi koja je stupila na snagu 20. septembra Server je smatra ispravnom.

“Mislim da je reciprocitet pravi princip, ali i implementacija mora biti uspješna. Još nije jasno da li će to biti”, rekao je Serwer.

Komentarišući hitan sastanak pregovarača Prištine i Beograda koji je održan u Briselu, Serwer kaže da američko učešće može biti korisno.

“Mislim da SAD mogu biti od pomoći, ali prepustiću kolegama diplomatama da odluče o pitanju direktne umiješanosti. Nedostatak je to što bi učešće SAD dovelo do pritiska sa srbijanske strane da se Rusija umiješa. To bi bila loša ideja”, rekao je Serwer.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.