Ugledni američki profesor Daniel Serwer direktno u centar: “Postojeća elita u Srbiji krade, građani da to uzmu u obzir pred izbore”

Posljednje Vijesti

Profesor Univerziteta John Hopkins Daniel Serwer povodom činjenice da se imena tri ministra i kuma Aleksandra Vučića nalaze u Pandora papirima kaže da vidi problem sa korupcijom u Srbiji sličan onom kakav postoji i u drugim balkanskim državama.

Serwer u intervjuu za N1 kaže da u svim tim državama postoji populacija koja je nezadovoljna korupcijom.

“Zašto je Kurti postao premijer Kosova? Pojavio se osjećaj javnosti da se korupcija otela kontroli i da će on moći to da kontroliše. Kada je riječ o Srbiji, mislim da je jasno – oni su već neko vrijeme na vlasti i postojeća elita u Srbiji krade dosta i ja nisam protiv toga da ljudi to shvate i uzmu u obzir kad budu izlazili na izbore”.

Povodom talasa neuspijeha desničarskih stranaka na izborima u Evropi i na pitanje šta to znači za Vučića, Serwer je rekao da je jasno da se taj talas etničkog nacionalizma u svijetu povlači, kao i da je za to važan korak bio Trumpov poraz u Americi, ali da to ipak ne znači da će Vučić izgubiti na sljedećim izborima jer ima veliku podršku u Srbiji.

Ocijenio je i da je Vučić uspeo da izvrši nezakonitu represiju nad opozicijom, da su pod njegovom kontrolom i srpska štampa i sudovi i da to znači da će on najverovatnije, ako se ne pojavi jak lider liberalnih demokrata, najverovatnije biti ponovo izabran.

Serwer je rekao i da nedavno održani Samit Evropska unija – Zapadni Balkan ostavlja otvorena vrata za buduće proširenje EU, ali da je jasno da će zemlje kandidati morati da ispune vrlo stroge uslove.

On je ocijenio da je na samitu bilo nekih usputnih rezultata. „Mislim da je pomoglo da se malo otvore vrata ka proširenju i oni su jasno rekli da zemlje Zapadnog Balkana moraju da ispune stroge kriterijume kako bi pristupile EU“, rekao je Serwer.

Povodom činjenice da na samitu nismo čuli ništa o datumima, iako su postojala saznanja da su Slovenci imali predlog da datum bude 2030. godine, Server kaže da ga nije iznenadilo što se nije pominjao datum. „Mislim da je preuranjeno govoriti o datumu jer su ove zemlje prilično daleko od ispunjavanja kriterijuma i ne mislim da bi pominjanje datuma od 2030. godine bilo pozitivno“, rekao je Serwer i dodao da misli da bi za jednu ili dvije zemlje članstvo moglo da se dogodi i prije toga.

„Nema sumnje da pristupanje nije automatsko, ono zahteva konsezus država članica i to je teško postići, ali bit će lakše kada se ekonomija EU, koja boluje od recesije izazvane kovidom, oporavi“, kaže američki stručnjak.

Pogledajte…

Leave your vote