Ugledni američki profesor David Pettigrew kategoričan u vezi Schmidta: “Visoki predstavnik u BiH treba se pozabaviti obilježavanjem neustavnog dana RS”

Profesor filozofije, studija holokausta i genocida na Southern Connecticut Univerzitetu David Pettigrew ocijenio je da je krajnje vrijeme da se visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozabavi obilježavanjem neustavnog dana Republike Srpske 9. januara.

Kako je naglasio nije u pitanju samo činjenica da se radi o neustavnom danu jer u mjeri u kojoj je Republika Srpska nastala počinjenjem genocida i drugih ratnih zločina,

obilježavanje dana RS-a, na bilo koji datum, predstavlja slavljenje genocida i veličanje osuđenih zločinaca i njihovih zločina, što predstavlja kršenje Krivičnog zakona BiH.

“Organizatore tog nezakonitog skupa treba procesuirati, a takvu praksu, koja uključuje provokativnu militarističku paradu i retoriku podjela i mržnje, zabraniti.

Relevantnom strategijom tranzicijske pravde u BiH moraju se zaštititi preživjeli, podržati njihovo ljudsko pravo na memorijalizaciju i promovisati vladavina prava”, istakao je Pettigrew.

Mišljenja je da ulaskom u novu godinu u Bosni i Hercegovini i dalje najveća sramota međunarodne zajednice ostaje to što udruženjima žrtava nisu omogućili postavljanje spomen obilježja i muzeja na lokalitetima kao što su:

koncentracioni logor “Barutni magacin” (Kalinovik), skladište Kravica, koncentracioni logor “Omarska”, Sportska sala “Partizan” (Foča), Centar za kulturu “Pilica”, koncentracioni logor “Trnopolje”, hotel “Vilina Vlas” (Višegrad) i drugim mjestima na kojima su zločini počinjeni.

Pettigrew podsjeća i na činjenicu da je u nedavnom zaključku Vijeća Evropske unije kojim se BiH odobrava kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji eksplicitno pozvano na zaustavljanje veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

“Takvim veličanjem se krši ljudsko pravo na istinu i ponovno traumatiziraju preživjeli genocida i drugih ratnih zločina. Spomen obilježja osuđenim počiniocima u Republici Srpskoj predstavljaju kršenje zakona BiH o zabrani veličanja ratnih zločinaca.

Neka 2023. bude godina u kojoj će se konačno ukloniti spomenici koji veličaju osuđene ratne zločince”, pozvao je američki profesor.

Smatra da je došlo vrijeme da Ured visokog predstavnika provede sveobuhvatnu strategiju tranzicijske pravde za uspostavljanje spomen obilježja žrtvama na brojnim mjestima na kojima su počinjena zvjerstva koja su presudama domaćih i međunarodnih sudova proglašena genocidom i drugim ratnim zločinima.

Takva strategija mora podržavati vladavinu prava uklanjanjem spomenika koji veličaju ratne zločince,

te ojačati pravosuđe tako što će se procesuirati negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, zaključio je profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Southern Connecticut Univerzitetu David Pettigrew.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.