Ugledni američki profesor David Pettigrew pisao visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Raditi na postavljanju spomen-obilježja žrtvama zločina u Kalinoviku”

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitet Southern Connecticut i član Upravnog odbora Studijskog programa za proučavanje genocida na univerzitetu Yale David Pettigrew pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da pomogne na uspostavi spomen-obilježja na nekadašnjim mjestima zatočenja i strijeljanja u Kalinoviku.

Pettigrew podsjeća da je zbog zločina u Kalinoviku, Žalbeno vijeće Suda BiH osudilo bivšeg komandanta Taktičke grupe Kalinovik Ratka Bundala na 22 godine zatvora, komandira Stanice milicije u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Kalinoviku Neđu Zeljaju na 15 godina zatvora te pripadnika VRS-a i komandira straže koji je upravljao logorom Barutni magacin Đorđislava Aškrabu na sedam godina zatvora – javlja Fena.

Uslijed ovih zločina, napominje Pettigrew, bošnjačko stanovništvo u Kalinoviku je sa oko 30 posto u 1992. godini, smanjeno na dva posto.

Kako dalje navodi, u pasusu 331. presude Žalbenog vijeća potvrđuje se da su Bošnjaci u Kalinoviku bili “neposredne žrtve” krivičnog djela progona, s obzirom da su bili izloženi zatvaranju, deportaciji, zastrašivanju i teroru te seksualnom nasilju i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje te ubistvima i silovanjima.

Značajno je, kaže Pettigrew, da se presudom utvrđuje da su “posredne žrtve” ovih zločina “njihove porodice, njihove zajednice, te svi pripadnici ljudskog roda s obzirom da zločini protiv čovječnosti predstavljaju prijetnju i povredu ljudskog dostojanstva”.

– I zaista, s obzirom da krivična djela počinitelja predstavljaju povredu našeg ljudskog dostojanstva, nedozvoljavanje postavljanja spomen-obilježja žrtvama u Kalinoviku je i povreda našeg ljudskog dostojanstva.

To predstavlja uvredu cijelom čovječanstvu i kršenje osnovnog ljudskog prava na memorijalizaciju.

Danas pozivam visokog predstavnika da zajedno sa udruženjem ‘Istina Kalinovik ‘92’ radimo na uspostavljanju spomen-obilježja na nekadašnjim mjestima zatočenja i strijeljanja u Kalinoviku, uključujući i Barutni magacin, Osnovnu školu Miladin Radojević i Tuzlakovu štalu – ističe Pettigrew u pismu visokom predstavniku.

Pored toga, smatra da bi se koncentracioni logor Barutni magacin trebao sačuvati kao spomen-obilježje i moguća lokacija muzeja u cilju edukacije budućih generacija kako bi se spriječilo ponavljanje strašnih zločina.

Profesor Pettigrew također, u znak sjećanja na žrtve i u skladu sa zakonom BiH o zabrani veličanja osuđenih ratnih zločinaca, poziva visokog predstavnika da ukloni mural s Ratkom Mladićem na ulazu u Kalinovik.

Mural posvećen nekom osuđenom nacističkom ratnom zločincu bi bio, podvlači on, neprihvatljiv u bilo kom evropskom većem ili manjem gradu.

– Ovaj mural je ovdje neprihvatljiv. On predstavlja okrutnu provokaciju s prijetnjom ponavljanja užasnih zločina – poručuje Pettigrew, zahvalivši udruženju “Istina Kalinovik ‘92” koje imaju hrabrosti da se bore za ljudska prava te za istinu i memorijalizaciju.

-Potičem visokog predstavnika Schmidta da podrži njihovu izuzetno važnu borbu protiv negiranja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

Žrtve iz Kalinovika, a posebno one čiji posmrtni ostaci još nisu identificirani, uključujući doktora Abdurahmana Filipovića, Avdiju Škoru i Salku Vranovića, ne smiju biti zaboravljene. Sjećamo ih se zajedno s članovima njihovih porodica koji su ih voljeli – poručio je profesor Pettigrew.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.