Ugledni Forbes objavio listu zemalja s najbrojnijom dijasporom: Evo gdje se na njoj nalazi BiH

Lista zemalja s najvećim udjelom stanovništva koje živi u dijaspori otkriva priče o ratu i raseljenju, ali i o ekonomskoj stagnaciji i nedostatku perspektive.

Iako postoji mnogo razloga zašto bi neko mogao napustiti mjesto u kojem je rođen, male zemlje su najčešće pogođene ovim fenomenom jer su same po sebi u nepovoljnijem položaju kada prvo nude mogućnosti i šanse da se presele unutar zemlje.

U regijama gdje su male zemlje uobičajene i udaljenost se dodaje kao još jedan faktor, na primjer na Karibima ili Okeaniji, život u dijaspori je najrašireniji.

Od svih suverenih zemalja sa najmanje 750.000 stanovnika, karipska nacija Gvajana imala je najveći udio stanovništva – 36,4% – koji živi u inostranstvu.

Jamajka je peta sa 28,6%. Uzimajući u obzir nezavisne zemlje svih veličina, ostrvske nacije dominiraju u najvišim rangovima sa do polovine njihovog stanovništva koje se nastanilo u drugim zemljama.

Polinezija je bila regija s najvećim ukupnim udjelom dijaspore u 2020. godini, sa 28,7%, a slijede Karibi sa 17,7%, prenosi Forbes.

Druga grupa koja se najčešće javlja među zemljama sa najvećom dijasporom su one u istočnoj Evropi i na Balkanu. Nakon sloma komunizma početkom 1990-ih, mnogi ljudi su otišli u potrazi za boljom ekonomskom šansom, na primjer u Zapadnu Evropu.

U regionu je došlo do više previranja i rata tokom 1990-ih, povećavajući veličinu dijaspore. Bosna i Hercegovina—koja je proglasila nezavisnost 1991. godine tokom pada komunističke Jugoslavije i nakon toga doživjela krvavi rat— imala je 34% svog stanovništva koje je živjelo u inostranstvu 2020. godine.

Albanija je okončala više od četrdeset godina komunizma i međunarodne izolacije. Ozbiljno loše upravljanje finansijama i građanski rat koji je uslijedio držali su zemlju u teškom stanju tokom 1990-ih iu novom milenijumu.

Danas skoro trećina stanovništva živi u inostranstvu. Više istočnoevropskih nacija i bivših sovjetskih republika među zemljama s najvećom dijasporom u svijetu su Moldavija, Armenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska i Kazahstan.

Zemlje koje su trenutno ili su nedavno bile upletene u rat i sukobe također se značajno pojavljuju na listi. Sirija, nacija od oko 28 miliona stanovnika, sada ima osam miliona njih – ili oko 30% – koji žive u inostranstvu.

Južni Sudan, gdje je građanski rat zvanično završio 2020., ima udio dijaspore od 21%. Zemlje kojima njihove vlade ozbiljno loše upravljaju uključuju Eritreju sa 18,5% dijaspore i Venecuelu sa 16,6%.

Druga kontinentalna latinoamerička zemlja ima još veću dijasporu: građanski rat u El Salvadoru je završio 1992. godine, ali je nasilje bandi prevladalo – više od 20% nacije sada živi u inostranstvu – navodi se između ostalog u analizi Forbesa.

Pogledajte listu.

Foto: Forbes

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.