Ugledni historičar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu: Deputinizacija Srbije je istovremeno dio procesa deputinizacije Evrope

Država Srbija je na glasanju u Ujedinjenim nacijama (UN) u četvrtak, 7. aprila glasala za suspenziju Rusije iz Vijeća UN za ljudska prava (UNHRC).

Glasanje je održano povodom izvještaja o zvjerstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je Rusije okupirala. Za je glasalo članova UN-a 93, 24 glasa su bila protiv, a 58 uzdržanih, prenio je Radio Slobodna Europa.

Podsjetimo, Srbija je glasala i za rezoluciju Ujedinjenih nacija 2. marta, kojom se osuđuje ruska invazija, ali zvanični Beograd je odbio da se pridruži Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u uvođenju širih sankcija Moskvi.

Da li se Srbija Aleksandra Vučića laganim koracima distancira od Moskve Vladimira Putina ili je riječ o taktičkom potezu vlasti u Beogradu, te šta eventualni zaokreti vrha susjedne države znače za regiju?

Prof. dr Nikola Samardžić, ugledni historičar i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu o tome govori za Radiosarajevo.ba:

“Nakon izbora koji nisu iznijeli namjeru političkih aktera, na svim stranama, da deputiniziraju Srbiju, deputinizacija zapravo postaje proces koji je relativno jednostavan, fokusiran na Vučića lično.

Deputinizacija Srbije je istovremeno dio procesa deputinizacije Evrope čiji su politički lideri, institucije, finansije, sportski klubovi, profesori, umjetnici, korumpirani i zaraženi tim malignim uticajem“, govori Samardžić.

U Mađarskoj deputinizacija, dodaje on, nije uspjela na izborima.

„Slična iskušenja očekuju Francusku na predsjedničkim izborima. Evropski uniju utemeljili su američki tenkovi, sad će morati da je vrati na evropski put američka diplomatija. Svaka podrška Putinu je snaga novog nacizma, i ne smije biti izuzetaka, povlašćenih, podjela na velike i male.

Nama je potrebna zajednička budućnost, i za nama je, u tom smislu, jedan uspješan dan. Ali se svaka naša borba svodi na sudbinu Ukrajine čija je tragedija svjetionik u ovoj našoj zbunjenosti.

Da, nadam se da će se pritisci nastaviti, i da će Srbija nevoljno ali sa dubokom etičkom svrhom uvesti sankcije Rusiji“, zaključio je Samardžić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je Srbija namjeravala da bude uzdržana u glasanju o suspenziji Rusije iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN), ali je uslijed pritisaka odlučeno da se glasa za rezoluciju.

“Naša je odluka bila da budemo uzdržani, a onda dobijete bezbroj teških pritisaka koji nemaju veze sa ličnim.

Niko nije meni došao i rekao, ili me ucijenio, ali oni ucjenjuju zemlju…Oni vam kažu da li vi znate da se danas ili sutra odlučuje o tome hoćemo li biti izuzeti iz paketa sankcija (Evropske unije) za naftu”, izjavio je Vučić u intervjuu za javni servis Radio Televizija Srbije (RTS) u četvrtak, 7. aprila.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.