Ugledni Tešnjak Fuad Šišić kolumnom verbalno “potopio” Bakira Izetbegovića: “Nakon što smo se prebrojali da nađemo i odgovor na pitanje s početka teksta “ko smo mi?””

Fuad Šišić, ugledni Tešnjak i nekadašnji načelnik te Općine uputio je našem portalu Bhdijaspora.net kolumnu u vezi posljednjih političkih dešavanja u Bosni i Hercegovini koju prenosimo u cijelosti.

Napominjemo da je Šišić nekada bio istaknuti funkcioner SDA, a sada se sa posebnom pažnjom osvrnuo na izjave Bakira Izetbegovića.

“Burna je bila 30. sedmica 2022. godine u Bosni i Hercegovini. Mediji su najavili izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH od strane Visokog predstavnika u BiH.

Mediji, a i mnogi političari, trudili su se pojasniti najavljenu odluku Visokog predstavnika umjesto Visokog predstavnika dok je ovaj mudro i tužno, ili nužno šutio.

Onda su lideri probosanskih političkih stranaka pozvali građane na proteste pred zgradu OHR-a, onda su građani i politički lideri (i njihove supruge) izašli na proteste.

A protesti k’o protesti, na njima se čuje svašta, i ono što je potrebno i ono što je nepotrebno, suvišno, štetno. Tako je bilo i ovoga puta. Ipak, oni koji su izašli na proteste (ogromna većina) bila je tu jer su preživjeli svašta, naslušali se svega i željeli su kazati da je dosta izmišljanja tople vode na račun demokratije u Bosni i Hercegovini.

Onda je Visoki predstavnik pozvao lidere političkih stranaka koje djeluju u Parlamentu Federacije BiH i na njih se izgalamio, k’o na malu djecu i objasnio da će donijeti samo tehničke izmjene Izbornog zakona, a liderima političkih stranaka je ostavio još neko vrijeme da urade svoj posao sami.

Onda je krenuo napad od HDZ-a BiH, HDZ-a Hrvatske i Predsjednika Republike Hrvatske, i još ponekih na sam događaj protesta građana u Sarajevu, kvalificirajući skup svakakvim imenima kao i napad na Visokog predstavnika jer misle da je popustio pod pritiskom i nije donio najavljene izmjene u korist HDZ BiH.

Ali problem koji je doveden do usijanja baš pred izbore – ostaje. Čudno, veoma čudno.

Kao da se radi o scenariju. Nadam se da nije tako, jer su to opasni scenariji. A onda lider jedne poznate probosanske političke stranke izjavi da smo se prebrojali (govorio je na stranačkom skupu pa nije jasno ko smo mi, onda je rekao da smo prebrojali i lovce a nije jasno ko smo mi da prebrojavamo lovce, pa onda smo prebrojali mlade i opet nije jasno ko smo i koje mlade smo prebrojali – stranačke, svih probosanskih stranaka, jednog naroda, svih naroda i građana!?).

A onda je lider dodao i to da ćemo mlade koji odlaze zamijeniti robotima. I opet nije jasno ko smo mi a ko su roboti? Uglavnom, u cijeloj izjavi nije jasno ko smo mi.

Možda je i bilo jasno prisutnima na stranačkom skupu da se radi o njima, o stranačkoj infrastrukturi i spremnosti da se bore za opstanak na vlasti. Ali, što bi narod rekao, vrag je odnio šalu.

Mnogi drugi su na svoj način razumjeli “ko smo mi”. Mi smo prijetnja. I nije problem kada te prijetnjom smatraju politički protivnici, dokazani povremeni neprijatelji kroz historiju ali kada te počnu opominjati prijatelji, prozivati, biti šokirani onda je to ozbiljna stvar.

Makar se radilo o stranačkom skupnom zagrijavanju pred početak kampanje, makar to bilo upućeno isključivo članovima svoje stranke kako bi izborni slogan kroz riječ SIGURNOST dobio snagu kroz sopstvenu retoriku – nikako ne bi trebalo davati povoda za napad onima kojima povod ne treba.

To je kao da im se daje u ruke upravo ono što im nedostaje iako to stalno tvrde da imaju u rukama.

A prijatelje treba čuvati. Kakvi su – takvi su, boljih na sceni nemamo. I nikako ne treba tražiti opravdanje u četničkim izjavama, niti se na bilo koji način s njima porediti. Čini se da kako se ne vodi interno računa o prijateljima, unutar organizacije, unutar sopstvene stranke – to prelazi u naviku pa se počelo tako ponašati i prema prijateljima Bosne i Hercegovine.

Ovi unutra ili šute, ili su otišli. A ovi vanjski, oni otići neće a vidimo i čitamo ovih dana i ne šute. Treba pogledati Dejtonskom ustavu BiH u oči, i Vašingtonskom sporazumu (bošnjačko-hrvatska federacija) i jasno će se vidjeti da je Bosna i Hercegovina zaključana.

Dejtonski ustav nije mogao podnijeti da se sankcionišu politike koje su proizvele ratne zločince nego je te politike ostavio da sudjeluju ravnopravno u demokratskim izborima.

Ono što je Dejton podnio je da se ne može teritorijalno Srbija proširivati ali može graditi tzv. Srpski svet, ne može Bosna i Hercegovina otići u bilo kakve istočne integracije jer su tu punopravno u svim odlukama prisutni Hrvati, ne može se praviti nikakva “muslimanska” vlast jer se radi o zajedničkim institucijama, ne može se graditi nikakav normalna građanska država bez pune suglasnosti naroda i građana.

To je to. Za sada nema ni približne a kamoli pune saglasnosti. A postavljeni uslovi za kandidatski status EU se bez prethodne saglasnosti isto tako ne mogu ispuniti. Dakle, sjedi Bosno gdje si – da si, a i Hercegovino.

Stoga, za početak bi bilo dobro, nakon što smo se prebrojali da nađemo i odgovor na pitanje s početka teksta “ko smo mi?” – u okviru Ustava i zakona. Jer sve ovo više liči da zločinačka ratna naredba “razvucite im pamet” daje rezultate. Iako nam je lider veoma potreban isto tako je jako važno da naša pamet nije u jednoj glavi”, napisao je Šišić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.