in , ,

Ugostitelji u RS prekidaju proteste, Vlada obećala da će isplatiti minimalne plate i doprinose za cijeli mjesec mart

Predstavnik Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva “HoReCa” Dalibor Šajić kazao je kako prestaju s protestima

Vlada RS obećala je da će svim privrednim subjektima koji su pogođeni odlukom o zabrani rada isplatiti minimalne plate i doprinose za cijeli mjesec mart, bez obzira na to da li će zabrana biti produžena ili ne.

“Mjere su bile iznuđene, nisu ničiji hir. Veliki broj privrednika iz ugostiteljstva imaju problem s doprinosima i porezima iz 2020. godine i svaki do njih će morati pojedinačno podnijeti prijavu Upravi kako bi se razmotrilo i odobrio reprogram, a s ciljem da mogu dobiti uvjerenje od Poreske uprave kako bi se prijavili na naše grantove. Izvinjavam se ovim ljudima zbog manjka komunikacije. Kazali su da su mjere prebrzo saopćene i da su ih zatekli tokom poslovanja. Nismo imali direktnu komunikaciju”, rekao je premijer Višković.

Kazao je kako su tokom kreiranja mjera posmatrali mjere KS, Srbije i EU, te da su njihove mjere bile liberalnije za nekoliko procenata. Dodao je kako nije sretna zbog ovih teških mjera, ali da su ih morali donijeti. Najavio je da će kozmetičari i frizerski saloni najvjerovatnije moći raditi nakon isteka ovih sedam dana jer je utvrđeno da oni poštuju mjere i rade “jedan na jedan” s klijentima.

“Preživjeti ovo teško vrijeme, zaštititi zdravstveni sektor, ali i naći rješenja za zaštitu privrede, to nam je cilj. Dobili smo konstruktivne prijedloge od udruženja. Pružit ćemo podršku da se zadrže radnici. S otvaranjem idemo kada se steknu uslovi. Imamo veliku brigu za sve sektore. Šta će političari na nekom događaju gdje se ljudi bore za svoja radna mjesta, radnike i egzistenciju porodice? Moramo naći zajednički jezik kako bismo ovo prebrodili, zato smo se i sastali danas. Naš opstanak vezan je za to kako ćemo poštovati mjere”, kazala je predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović.

Predstavnik Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva “HoReCa” Dalibor Šajić kazao je kako prestaju s protestima.

“Zatvaranjem ovaj sektor je u veoma velikom problemu. Naišli smo na prvi dio razumijevanja od Vlade RS. U petak opet imamo sastanak gdje ćemo definisati sve uslove kako svakom radniku ovog sektora pomoći, da prebrodimo ovaj težak period zatvaranja. Prestajemo s protestima jer imamo razumijevanje, saslušali su nas”, kazao je Šajić.

Bisera Turković i Al-Issa razgovarali o mogućnostima pomoći Srebrenici

JAKO LIJEPE VIJEST DOLAZE IZ FINSKE Edin Džeko će ipak igrati meč!