UJEDINIO BOSNU I HERCEGOVINU I AUSTRALIJU Fantastični Saidin Salkić izložio svoja umjetnička djela u australskom Konzulatu

Saidin Salkić, bosanskohercegovački umjetnik sa adresom u Melbourneu, dobio je postavku trajne izložbe u Konzulatu Australije u Sarajevu, a koju mu je dodijelila Ambasada Australije u Beču. To predstavlja izuzetan trenutak u prepoznavanju rada ovog autora.

U razgovoru za australske medije, Salkić otkriva detalje o izložbi te šta za njega znači promocija njegovog rada u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

– Odabrali smo pet djela među radovima mog novog stila slikanja, kako bismo predstavili određeni raspon radova koji zadire u različite dijelove umjetničke strukture ali i ljudskih osjećaja i stanja ljudske svijesti. Izložba se zove “Ljudska tjeskoba i radost”, i na neki način, tematski, govori o ljudskoj sposobnosti da osjeti tjeskobu i radost, u isto vrijeme i iz iste svijesti, ističe ovaj umjetnik.

Njegov novi pravac u umjetnosti ne uključuje boje osim crne, bijele i srebrne odnosno sive, te dodaje i zašto.

– Odjednom sam osjetio jaku potrebu da se odmaknem od boja, jednostavno bilo ih je previše. Činilo se kako boje svi zloupotrebljavaju do mjere gdje to više nisam mogao tolerirati; bilo mi je zlo. Ovaj novi stil vrlo je sličan mojoj kinematografiji i omogućava mi da ispričam priču i izrazim se vrlo konkretno, objašnjava Saidin Salkić.

U Bosni i Hercegovini i regiji, kako navodi umjetnik, već postoji interes za izložbom njegovih dijela, a svi zainteresovani će moći posjetiti izložbu u prostorijama Konzulata.

Na pitanje šta za njega lično znači ova izložba, kaže sljedeće:

“Moram kazati da je za mene velika čast biti u prilici da ujedinim dvije omiljene zemlje na ovaj način: Bosnu i Australiju. Također je velika stvar znati da sam se izdignuo iz blatnjavih izbjegličkih šatora u kojima sam boravio kao dječak kako bi se našao u prvom planu moje nove zemlje, simbolizirajući njenu progresivnost i snagu s mojom umjetnošću na međunarodnoj sceni.”

Izložba će biti dostupna u periodu od 18. maja do 17. juna 2021. godine u prostorijama Konzulata Australije, utorkom i četvrtkom od 10 do 13 sati

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.