UJEDINIO BOSNU I HERCEGOVINU I AUSTRALIJU Fantastični Saidin Salkić izložio svoja umjetnička djela u australskom Konzulatu

Globus Posljednje Vijesti

Saidin Salkić, bosanskohercegovački umjetnik sa adresom u Melbourneu, dobio je postavku trajne izložbe u Konzulatu Australije u Sarajevu, a koju mu je dodijelila Ambasada Australije u Beču. To predstavlja izuzetan trenutak u prepoznavanju rada ovog autora.

U razgovoru za australske medije, Salkić otkriva detalje o izložbi te šta za njega znači promocija njegovog rada u Bosni i Hercegovini, prenosi N1.

– Odabrali smo pet djela među radovima mog novog stila slikanja, kako bismo predstavili određeni raspon radova koji zadire u različite dijelove umjetničke strukture ali i ljudskih osjećaja i stanja ljudske svijesti. Izložba se zove “Ljudska tjeskoba i radost”, i na neki način, tematski, govori o ljudskoj sposobnosti da osjeti tjeskobu i radost, u isto vrijeme i iz iste svijesti, ističe ovaj umjetnik.

Njegov novi pravac u umjetnosti ne uključuje boje osim crne, bijele i srebrne odnosno sive, te dodaje i zašto.

– Odjednom sam osjetio jaku potrebu da se odmaknem od boja, jednostavno bilo ih je previše. Činilo se kako boje svi zloupotrebljavaju do mjere gdje to više nisam mogao tolerirati; bilo mi je zlo. Ovaj novi stil vrlo je sličan mojoj kinematografiji i omogućava mi da ispričam priču i izrazim se vrlo konkretno, objašnjava Saidin Salkić.

U Bosni i Hercegovini i regiji, kako navodi umjetnik, već postoji interes za izložbom njegovih dijela, a svi zainteresovani će moći posjetiti izložbu u prostorijama Konzulata.

Na pitanje šta za njega lično znači ova izložba, kaže sljedeće:

“Moram kazati da je za mene velika čast biti u prilici da ujedinim dvije omiljene zemlje na ovaj način: Bosnu i Australiju. Također je velika stvar znati da sam se izdignuo iz blatnjavih izbjegličkih šatora u kojima sam boravio kao dječak kako bi se našao u prvom planu moje nove zemlje, simbolizirajući njenu progresivnost i snagu s mojom umjetnošću na međunarodnoj sceni.”

Izložba će biti dostupna u periodu od 18. maja do 17. juna 2021. godine u prostorijama Konzulata Australije, utorkom i četvrtkom od 10 do 13 sati

Leave your vote