UKC Banja Luka: Zbog dojave o bombi, pacijenti morali izaći iz kliničkog centra

Zbog prijetnje o postavljenoj eksplozivnoj napravi na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci pacijenti su jutros morali napustiti bolnicu.

Iz policije je saopćeno da preduzimaju sve neophodne mjere i radnje kako bi se izvršio pregled objekta i utvrdilo da li je riječ o još jednoj lažnoj dojavi.

Kako pokazuju snimci RTRS-a, pacijenti na pokretnim krevetima se nalaze ispred UKC-a dok o njima brinu medicinski radnici i ljekari koji su također evakuisani. Za sada nije poznato da li su pacijenti morali napustiti sve odjele ove zdravstvene ustanove.

“Rano jutros, na zvanične e-mail adrese UKC Republike Srpske stigle su dojave o postavljenom eksplozivu. U skladu sa protokolima koje nalažu ovakve situacije, obaviješten je MUP Republike Srpske , vrši se evukacija pacijenata i radnika.

Nadležne službe pretražuju prostore bolnice. Zaposlene u UKC Republike Srpske, naše pacijente i njihove porodice uvjeravamo da su poduzete sve potrebne aktivnosti kako bi se osigurala bezbijednost.

Osuđujemo što su zdravstvene ustanove, medicinski radnici i najosjetljivija kategorija građana postali meta ovakvih radnji koje izazivaju osjećaje neisigurnosti i straha”, saopćeno je iz UKC-a.

Inače ovo je prva zdravstvena ustanova koja je meta nepoznatih osoba koje u posljednje dvije sedmice podižu paniku slanjem emailova s prijetećim sadržajem.

Ovo je nastavak prijetnji širom BiH koje su kulminirale jučer kada je dojava o postavljenim bombama stigla u 429 osnovnih i srednjih škola u entitetu RS. Također jučer su u jutarnjim satima prijeteće poruke dobile i policijske stanice u Kantonu Sarajevo.

Na svu sreću, sve dojave su bile lažne, ali su zahtijevale detalne preglede objekata.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.