Unuka Alije Izetbegovića objavila fotografiju ispred jelke pa odgovorila na kritike pojedinaca

Nađa Berberović-Dizdarević, unuka Alije Izetbegovića, odgovorila je na kritike koje su joj upućene nakon što je na svom Instagram profilu objavila fotografiju na kojoj pozira ispred božićne jelke.

“Sretan i radostan Božić”, navela je u opisu, a uskoro su uslijedile brojne reakcije na društvenim mrežama.

Dobila je kritike pojedinaca.

Njenu reakciju, koju je objavila na storyju, prenosimo u cijelosti:

“Jutros me, pored nekih jako lijepih vijesti, dočekalo desetine uvreda u komentarima i privatnim porukama jer sam objavila post s okićenom jelkom i čestitala Božić.

Toliko primitivizma i mržnje u nepismenim komentarima sa anonimnih profila osoba koje se predstavljaju kao veliki vjernici, a sebi daju za pravo da sude tome šta je ispravno, a šta pogrešno, zaboravljajući da u našoj vjeri samo Bog sudi čovjeku.

Ja sam muslimanka, odgojena u islamskoj tradiciji i vjeri. Praktikujem svoju vjeru i ponosna sam na to što jesam. Odgojena sam i naučena da čuvam svoje i poštujem tuđe.

Rođena sam i odrasla u Sarajevu, kosmpolitskom gradu, kojeg nazivaju i evropskim Jerusalemom, gradu u kojem stoljećima u miru koegzistiraju različite vjere i tradicije.

Sa svojim komšijama i prijateljima sam uvijek slavila, i slavit ću, Bajram, Božić, Uskrs i Vaskrs, Novu godinu i sve ostale praznike.

Oni će kod mene jesti baklavu, a meni donositi šarena jaja. Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudit ćemo se da ga odgojimo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek.

Ovim primitivcima koji sa anonimnih profila vrište “Da te vidi dedo!” poručujem: Vi mog rahmetli dedu niste poznavali i nemate prava govoriti u njegovo ime.

Nemate prava od njega praviti radikalistu ili fundamentalistu, jer on to nije bio. Niste pročitali njegove knjige i nikad niste shvatili suštinu njegove misli.

Za početak, predložila bih vam da prelistate njegovu knjigu “Islam između Istoka i Zapada”, ali bojim se da su tolerancija i prihvatanje drugog i drugačijeg koncepti koji izmiču mogućnostima vaših ograničenih umova.

Moj dedo je bio kosmpolita u pravom smislu te riječi. Sebe je nazivao “evropskim muslimanom”.

Sa jednakim interesom čitao je Bhagavadgitu, Bibliju i Stari Zavjet, Dostojevskog i Šopenhauera. Svoju porodicu je odveo u Rim, u Vatikan, da vide Mikelanđelove kipove i baziliku Sv. Petra.

Da li ga to čini izdajnikom svoje vjere?

Veliki “vjernici”, umjesto što pišete odvratne komentare po portalima i vrijeđate osobe koje i ne poznajete, prvo očistite ispred svoje avlije.

Za kraj ću ostaviti citat našeg poslanika Muhammeda a.s.: “Najbolji musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi muslimani.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.