Upućen zahtjev Christianu Schmidtu da smijeni Lidiju Bradaru

Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražilo je od visokog predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoja ovlaštenja i smijeni predsjednicu FBiH Lidiju Bradara sa svih državnih i političkih funkcija i zabrani joj politički angažman zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

U dopisu koji je Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo visokom predstavniku, ali i medijima, istakli su da Bradara opstruira provedbu Dejtonskog sporazuma.

“Udruženje žrtava i svjedoka genocida, uz punu podršku i saglasnost Udruženja građana žrtava rata 92-95. ‘16 april’ Ahmići, zahtijeva od Schmidta donošenje odluke o smjeni Lidije Bradara, predsjednice Federacije BiH i zabranu obavljanja svake službene, izborne ili imenovane javne funkcije, zbog opstrukcija i ugrožavanja provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da je 10. marta 2023. godine, Bradara u televizijskom intervjuu ponovila stav kako se ne odriče prijatelja pa tako ni ratnog zločinca Darija Kordića, zaključivši da je on “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu.

Također, ističu kako je navela, kako su u dvorani, vjerovatno govoreći o Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, sjedili “potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”.

“Imajući u vidu odluku visokog predstavnika o dopuni Krivičnog zakona BiH, posebno člana 1 stav 6 Odluke…, ali i bilo koji način veličanja osobe osuđene pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine”, navode.

Poručuju da ova kaznena djela napadaju društvenu koheziju i produžuju patnju i moraju dobiti brzu i odgovarajuću sudsku pozornost.

“Za razliku od eksplicitnog negiranja genocida, slučajevi veličanja ratnih zločinaca i dalje se redovno javljaju i koče pomirenje. Oni također nisu procesuirani od strane Tužilaštva BiH”, dodaju.

Naglašavaju da ovo nisu riječi i djela margina, već političkih i kulturnih središta društava u regiji.

“S tim u vezi, Bradara, kao jedna od visoko pozicioniranih osoba u vlasti BiH od uspostave Dejtonskog Mirovnog Sporazuma je morala znati i bila upoznata da afirmacija i glorifikacija pravosnažno presuđenih zločinaca od strane MKSJ/MRMKS predstavlja potkopavanje i protiv zakonito djelovanje te podrivanje djelovanja međunarodne zajednice u cilju postizanja mira i pomirenja u BiH i bivšoj SFRJ.

Poručuju da je pokazala namjeru i drskost da u dugom vremenskom kontinuitetu afirmira i glorificira Daria Kordića, ratnog zločinca, iako je dugi niz godina bila upozoravana, a domaća i Međunarodna javnost je osudila njezinu djelatnost.

“Ista količina drskosti i namjere kao i kod dužnosnika iz njene političke stranke, čiji je i ona član, koji već pola decenije blokiraju upis pravosnažnih presuda MKSJ/MRMKS i upis i presude protiv Daria Kordića”, ističu.

Njezina posljednja izjava dolazi pred obilježavanje 30 godina od počinjenig zločina u Ahmićima zbog čega je presuđen i Dario Kordić, što je izazvalo reakcije žrtava i stanovništa u Srednjoj Bosni, ali i u cijeloj BiH.

“Pozivamo vas, da odmah iskoristite vaša ovlaštenja i da smijenite Lidiju Bradaru, sa svih državnih i političkih funkcija i da joj zabranite politički angažman”, zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.