Usaglašen i jedinstven stav svjetskih institucija UN-a, NATO-a te EU: Jasno su osudili bombaški napad u Kabulu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres osudio je u četvrtak smrtonosne napade na aerodrom u afganistanskoj prijestonici Kabulu, rekao je portparol Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric.

Najmanje 103 osobe su poginule – 90 Afganistanaca i 13 pripadnika američke vojske – prema glavnoj afganistanskoj novinskoj agenciji Pajhvok i Pentagonu, u onome što je Guterres nazvao “terorističkim” napadom, dok se masa Afganistanaca okupila na aerodromu u nameri da pobjegne iz zemlje u posljednjim danima ogromnog vazdušnog transporta nakon što su nedavno taibani preuzeli zemlju.

Tokom brifinga, Dujarric je rekao novinarima: “Ovaj incident naglašava promjenjivost situacije na terenu u Afganistanu, ali i jača našu odlučnost jer nastavljamo da isporučujemo hitnu pomoć širom zemlje u znak podrške afganistanskom narodu”.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tweetovao je da “oštro” osuđuje “užasan teroristički napad” i da prioritet Alijanse “ostaje da se što je moguće brže evakuiše što više ljudi na sigurno”.

Portparol Talibana Suhail Šahin rekao je: “Oštro osuđujemo ovaj jezivi incident i učinićemo sve da privedemo krivce pred lice pravde”.

Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad, izvijestilo je više medija.

Britanski premijer Boris Johnson opisao je napade kao “varvarske”. On je također rekao da napadi naglašavaju važnost nastavka evakuacije “na što brži i efikasniji način u satima koji nam preostaju” prije isteka roka 31. avgusta.

Nakon prvog napada, britansko ministarstvo transporta izdalo je upozorenje avio-kompanijama da izbjegnu letenje ispod 7.620 metara iznad Afganistana.

Američki kongresmen Peter Meijer, koji je nedavno bio kritikovan zbog “tajnog” putovanja u Kabul kako bi prisustvovao haosu na međunarodnom aerodromu, u tweetu od četvrtka nazvao je napad “scenarijem noćne more koje smo se plašili”.

Odbor za vanjske poslove američkog Senata nazvao je napad “kukavičkim”.

“Ovo je širokoobuhvatna humanitarna kriza i naša vlada mora da osigura aerodrom i evakuiše brojne građane SAD-a i ugrožene Afganistance koji očajnički pokušavaju napustiti zemlju”, stoji u tweetu objavljenom na računu odbora.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osudila je “kukavičke i nehumane napade na aerodrom u Kabulu”, dok je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvao na nastavak evakuacije sa aerodroma, prenosi Glas Amerike.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.