USPIO JE SKUPITI POTPISE Denis Bećirović okupio trećinu delegata za hitno izglasavanje ukidanja akciza

Delegat Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u državnom Domu naroda Denis Bećirović uspio je sakupiti potpise delegata ovog Doma za zakazivanje hitne sjednice, na kojoj bi bila potvrđene odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH o ukidanju akciza na gorivo i uvođenje diferencirane stope PDV-a na osnovne životne namirnice.

U zahtjevu se traži da predsjedavajući i Kolegij Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva sazove hitnu sjednicu Doma naroda, na kojoj bi se kao tačke dnevnog reda razmatrali Prijedlog zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji je Predstavnički dom usvojio na posljednjoj sjednici održanoj 9.marta.

Bećirović kazao je da je okupio, kako Poslavnik Doma nalaže, jednu trećinu delegata u tom domu, iz oba bh. entiteta i svih naroda, kako bi zatražili održavanje hitne sjednice tog doma.

Naglašava da su na potezu predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) i Kolegij tog doma, od kojih očekuje da postupe prema Poslovniku Doma i sazovu sjednicu najkasnije u roku od tri dana.

“S obzirom na okolnosti kakve su u državi i koliko je ovo značajno za svakog čovjeka u BiH, ne treba uopće bježati od mogućnosti da se i vikendom zakaže takva sjednica”, naveo je Bećirović.

On je podsjetio da je Predstavnički dom PSBiH, po hitnom postupku, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, usvojio ukidanje akcize na gorivo.

“Izmjenama se predviđa ukidanje naplate akcize na gorivo, što će sasvim sigurno, bar u ovoj fazi, smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 pfeninga, što je običnim građanima BiH ipak od velikog značaja”, kazao je Bećirović.

Dodaje kako je očekivao, s obzirom na to da je to u Predstavničkom domu usvojeno u srijedu, da već u četvrtak Kolegij Doma naroda PSBiH u roku od jednog dana sazove sjednicu Doma naroda i da to isto bude usvojeno na sjednici Doma naroda.

Ipak, Kolegij kojeg osim Čovića čine Bakir Izetbegović (SDA) i Nikola Špirić (SNSD) odlučio je da se sjednica Doma naroda održi 24. marta.

Bećirović smatra da je to krajnje neodgovoran čin te je javno pozivao članove Kolegija Doma naroda da pojedinačno odgovore zašto su zakazali, u ovakvim uvjetima, sjednicu tek za 24. mart.

Odredbama Poslovnika Doma naroda državnog parlamenta definirano je da će na zahtjev najmanje pet delegata ili na zahtjev većine članova Kolegija Doma, predsjedavajući Doma sazvati sjednicu Doma u roku od tri dana od dana prijema spomenutog zahtjeva.

Precizirano je da u tom slučaju, dnevni red sjednice može biti predložen na početku njenog održavanja, a materijali podijeljeni na samoj sjednici.

Podsjetimo, s obzirom da je redovna sjednica Doma naroda zakazana za 24. mart – Bećirović je insistirao da se radi o predugom roku kako bi se raspravljalo o prihvaćenim odlukama sa Predstavničkog doma. Stoga je ovaj delegat SDP-a jučer krenuo u prikupljanje potpisa za održavanje hitne sjednice ovog tijela.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.