Uzbudljivi dani su pred dijasporom, ugledna Bosanka Sadija Klepo uoči Dana Balkana u Minhenu: “Svim posjetiteljima želim poticajna kulturna iskustva i zanimljive susrete”

Dani Balkana u Münchenu već 15 godina pružaju uvid u veliku kulturnu raznolikost jugoistočne Evrope.

Uz uzbudljivu mješavinu filmova, izložbi, književnosti, muzike, folklora i foruma za raspravu, nude program koji je jednako raznolik koliko i poticajan.

Festival je odavno postao sastavni dio kulturnog krajolika Münchena i finansijski ih podupire odjel za kulturu Grada Münchena.

“Važnost Balkanskih dana za naše urbano društvo leži u dijalogu između kultura i načina života svih zemalja na Balkanskom poluotoku te u prilici da se te kulture bolje upoznaju ovdje u Münchenu.

Uostalom, balkanski državljani čine oko desetinu gradskog stanovništva Münchena, ne računajući Nijemce s historijom migracija iz ove regije. Kulture balkanskih zemalja stoga su neodvojive od Münchena kao grada koji svoju kulturnu raznolikost vidi kao priliku i veliko obogaćenje”, kazala je za bhdijaspora.net pokroviteljica i voditeljica projekta ugledna Bosanka Sadija Klepo.

Svojom temom “Kultura sjećanja” Balkanski dani 2022. također daju važan doprinos okupljanju ljudi iz različitih dijelova Evrope i promicanju razmjene historije i sjećanja.

Time stvaraju osnovu za raspravu na kojoj se može doći do zajedničkog suočavanja s često vrlo bolnom prošlošću, posebno u zemljama Balkana.

“Zbog svih tih razloga s velikim zadovoljstvom sam preuzela pokroviteljstvo nad 16. Balkanskim danima. Zahvaljujem se organizatoru, udruzi “Hilfe von Mensch zu Mensch” na ovom obogaćivanju kulturnog života u Münchenu, a svim posjetiteljima Balkanskih dana želim poticajna kulturna iskustva i zanimljive susrete”, poručila je Klepo u kratkom razgovoru za naš portal.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.