in , ,

Valentin Inzko upozorio vlasti u RS: “Kraj aprila im je krajnji rok!”

Inzko kaže da je odredio kraj aprila kao krajnji rok imajući u vidu zasijedanje Vijeća sigurnosti UN-a, koje će se održati početkom maja

Vjerujem da će lideri svih političkih stranaka u RS pokazati zreo i odgovoran pristup. Stoga bih se suzdržao od bilo kakvih komentara na pitanja „šta ako“ ili od razgovora o sankcijama. To u intervjuu za Srpskainfo kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, u odgovoru na pitanje koji potez će povući ako Narodna skupština, u roku koji joj je dao, ne povuče povelje Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Radovanu Karadžiću, te da li su tačne spekulacije da će nekoga da smijeni.

Inzko kaže da je odredio kraj aprila kao krajnji rok imajući u vidu zasijedanje Vijeća sigurnosti UN-a, koje će se održati početkom maja, a na kojem će vijeću sigurnosti prezentovati svoj izvještaj o situaciji u BiH.

“Još ima dovoljno vremena da politička elita RS učini ispravnu stvar i da ukloni teret koji su stavili na pleća građana RS donošenjem odluke da, u njihovo ime, odlikuju osuđene ratne zločince. Narodna skupština RS, kao institucija koja je poslala zvaničan poziv na ovu svečanost i koja je dodijelila ova odlikovanja, sada ima priliku da cijelom svijetu pokaže kakvu RS želi u budućnosti: moderan entitet koji poštuje univerzalne ljudske vrijednosti ili entitet koji želi da bude prepoznat kao mjesto koje slavi ratne zločince. Po mom mišljenju, izbor je tu lak i jednostavan, ako razmislite što želite da ostavite iza sebe generacijama koje dolaze”, kaže Inzko.

Komentirao je i dio pisma Narodnoj skupštini RS gdje navodi da bi se povlačenjem povelja uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda.

“Narodna skupština RS je najviše zakonodavno tijelo ovog entiteta. Ljude koji sačinjavaju to tijelo, poslanike i rukovodstvo, izabrao je narod i oni predstavljaju narod. Ono što oni rade u Narodnoj skupštini RS, rade u ime naroda. Odlikovanjem osuđenih ratnih zločinaca stvara se utisak kolektivne odgovornosti birača, ne za počinjene ratne zločine, nego za veličanje ratnih zločinaca. Još jednom kažem, radi se samo o veličanju ratnih zločinaca u ime naroda. Želim ovu razliku jasno istaći svim onim koji komentarišu ovu temu.

I još jednom ću ponoviti: ne postoji kolektivna odgovornost za počinjene ratne zločine. Haški tribunal nikada nije sudio čitavim narodima nego je sudio pojedincima. Skupštinska odlikovanja ne mogu promijeniti pravne činjenice koje je utvrdio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Srpski narod je hrabar i častan narod i siguran sam da će naći pravo rješenje”, navodi Inzko.

Na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o ključnim političkim liderima – Bakiru Izetbegoviću, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, Inzko je kazao:

“Budući da se bliži pravoslavni Vaskrs, odgovorit ću na ovo pitanje citatom iz Biblije, riječima Svetog Mateje: ‘Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati’”, rekao je Inzko.

Na Balkan stiže veliki hladni nalet, očekuju se udari vjetra od 145 km/h i snijeg do 40 cm!

Ovo je najmlađa milijarderka na svijetu, sve je sama stekla!