Vanredna vijest: Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona za poštenije izbore!

Visoki predstavnik Christian Schmidt dao je izjavu za medije u utorak, 26. marta 2024 u 16:30 sati. Očekivalo se da će visoki predstavnik objaviti odluku o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Upravo to se i desilo, visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je danas tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o izmjenama zakona koje se odnose samo na integritet izbornog procesa.

Tehničke izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora. Cilj tehničkih izmjena su transparentniji i fer izbori.

“Birači ne mogu čekati da vide hoće li doći do dogovora stranak 10 ili 15 godina. Ja bih bio sretniji da smo mogli naći određenu mogućnost da se dođe do izmjena zakona direktno od strane odgovornih stranaka odnosno vlasti i parlamenta. Ljudi imaju pravo da njihov glas bude sigurno prebrojan”, poručio je Schmidt.

Schmidt je poručio da su ove izmjene važne na evropskom putu BiH i da ih je ove izmjene Izbornog zakona BiH trebalo napraviti davno.

Schmidt se u zgradi OHR-a obraća javnosti i uskoro ćemo objaviti i detalje njegove važne odluke.

Podsjećamo, radi se o izmjenama koje se odnose na integritet izbornog procesa iako iz HDZ-a BiH traže da se nametnu i dijelovi koji se odnose na tzv “legitimno predstavljanje”.

HDZ je prije dva dana poslao pred Vijeće ministara BiH svoje prijedloge izmjena Izbornog zakona no one su odmah u startu osuđene od strane Ambasade SAD-a u BiH, kao i brojnih domaćih političkih zvaničnika.

“Amandmani na Izborni zakon BiH, koje je predložilo Ministarstvo pravde, nažalost, malo bi doprinijeli jačanju integriteta izbornog sistema u BiH. Istovremeno, njima se uvode veoma problematične promjene Izbornog zakona BiH, posebno one koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH”, navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a.

Ističu da pravni stručnjaci stalno naglašavaju, da je za proveđenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa Predsjedništvom BiH potrebno promijeniti Ustav BiH.

“Ovim prijedlogom bi se de facto uvela hrvatska izborna jedinica u Federaciji BiH, o čemu je bilo govora i što je odbačeno za vrijeme razgovora – koje su pomogle SAD i EU – o ustavnoj i izbornoj reformi 2021. i 2022. godine”, tvrde iz ambasade.

Napominju da se neće postići napredak po pitanju provedbe presuda iz Strazbura u vezi sa Predsjedništvom BiH ukoliko HDZ nastavi da nanovo predlaže i insistira na politički i pravno problematičnim izmjenama Izbornog zakona.

“HDZ BiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira – mora iskreno pregovarati i raditi na izgradnji konsenzusa i kompromisa neophodnih za promjenu Ustava BiH. Stranka je za to imala veoma mnogo vremena, ali to nije uradila”, navodi se.

Tvrde da bi se amandmanima koje predlaže Ministarstvo pravde također promijenio metod izbora svih legislativnih tijela na način da se favorizuju veće etno-nacionalnte stranke, što bi moglo imati devastirajuće posljedice po opoziciju širom BiH.

“Amandmanima se, također, Centralna izborna komisija izlaže političkoj manipulaciji, umjesto da se jačaju njenih kapaciteti. Konačno, ovim amandmanima se ne smanjuje kontrola političkih stranaka nad biračkim odborima, što je ključna reforma neophodna za jačanje demokratije u BiH”, stoji u saopćenju.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.