in ,

Velika analiza njemačkih medija: “BiH je idealna za hladni rat Rusije protiv Zapada”

Piše FAZ u kontekstu neslaganja Moskve sa kandidaturom Christiana Schmidta za šefa OHR-a..

BIH je idealan poligon za hladni, zamjenski rat Rusije protiv Zapada. Posebno kada nije jasno govori li Zapad jednim jezikom, piše FAZ u kontekstu neslaganja Moskve sa kandidaturom Christiana Schmidta za šefa OHR-a..

FAZ piše kako Rusija na Balkanu demonstrira “svoju remetilačku moć“ i kao primjer za to navodi neslaganje Moskve sa izborom novog visokog predstavnika za BiH. Na tu funkciju Njemačka je u januaru ove godine kandidirala bivšeg parlamentarnog sekretara u Ministarstvu odbrane (2005-2013) i nekadašnjeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta.

To je, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova uslijedilo „u bliskoj saradnji i konsultacijama sa međunarodnim partnerima”. Mjesec dana prije toga, bh mediji su objavili da je Berlin sa Moskvom napravio jednu vrstu deala na račun Bosne i Hercegovine.

Tvrdili su kako je taj dogovor trebao „osigurati pristanak Rusije na izbor njemačkog kandidata” za prvog čovjeka OHR-a i „dovesti Washington, koji se nalazio u fazi smjene vlasti sa Trumpa na Baidena, pred svršen čin”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung u tekstu pod nazivom: „Ometajuća paljba Moskve”

FAZ podsjeća kako je Harčenko nedavno, u svojevrsnom upozoravajućem intervjuu datom u Srbiji, ne samo rekao da Moskva ne odobrava imenovanje novog visokog predstavnika, već i da smatra da je vrijeme za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Njemački list dodaje i da je ruski ambasador naznačio da će se Rusija, ako bude potrebno, okrenuti protiv Schmidtove kandidature u Vijeću sigurnosti UN-a.

Koliko daleko su Rusi spremni da idu?

„Niko ne zna koliko daleko su Rusi spremni da idu. U State Departmentu postoje glasovi koji kažu da će se, ako to bude potrebno, Rusija i Vijeće sigurnosti zaobići. Preliminarna odluka mogla bi biti donesena na sastanku “Vijeća za implementaciju mira (PIC)”, zakazanog za 16. mart.

Rusija je također članica ovog tijela, koje nadgleda rad visokog predstavnika i odlučuje o njegovom imenovanju. Ali zasad nije jasno ni da li Washington podržava njemačku kandidaturu.”, piše FAZ.

List dodaje kako se radi o potezu, koji je njemačka strana povukla u kasnoj fazi Trumpove vladavine, u vrijeme zatišja između Evrope i SAD u pogledu politike na Balkanu i podvlači da od strane nove američke vlade do sada nije stigla službena podrška Schmidtovoj kandidaturi.

Britanski protivkandidat Schmidtu?

Stvari ne pojednostavljuje ni činjenica da se nedavno govorilo i o britanskom protivkandidatu Christianu Schmidtu na funkciji visokog predstavnika. Tim prije, što bi u slučaju njemačko-američkog dogovora ostalo neizvjesno koliko duboko bi sezao otpor Moskve, piše FAZ.

Posljednji put to je bilo u novembru 2020. „Ako bi to zaista željela, Rusija bi mogla spriječiti sljedeće produženje mandata”, konstatuje novinar lista Frankfurter Allgemeine Zeitung i zaključuje: „Bosna je idealan poligon za hladni, zamjenski rat Rusije protiv Zapada. Posebno onda, kada nije jasno govori li Zapad jednim jezikom.”, piše DW.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor u Predsjedništvu BiH, Slovenija nam donira 4.800 vakcina

Pripadnici OSBiH sa američkim i europskim vojnicima na vježbi u Njemačkoj