Velika dilema koju mnogi vozači ne znaju riješiti: Da li se daje žmigavac prilikom ulaska u kružni tok?

Postoje pravila u kružnom toku koja se moraju poštovati.

Kružni tokovi se grade u cilju povećanja bezbijednosti saobraćaja, ali za one koji ga ne poznaju najbolje, kružni tok može da predstavlja pravu noćnu moru.

Pitanje koje buni mnoge građane, a pogotovo vozače na Balkanu, je da li je potrebno davati žmigavac prilikom uključivanja u kružni tok. Opšte je poznato da su naši kružni tokovi malo je reći drugačiji nego u drugim dijelovima Evrope i da je poznata žargonska fraza “ma ovdje vlada zakon jačeg”.

Ipak postoje neka pravila koja se moraju poštovati.

Naši kružni tokovi su uglavnom regulisani saobraćajnim znakom. U zemljama Evrope često su križni tokovi regulisani svjetlosnim saobraćajnim znakom odnosno semaforom. Ukoliko je ispred kružnog toka Znak – “ustupanje prvenstva prolaza”,(obrnut trougao) označava naredbu vozaču da mora da ustupi prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću u samom kružnom toku. Ukoliko nema semafora, niti saobraćajnih znakova, kao ni oznaka na kolovozu, postupa se po pravilima saobraćaja koje reguliše prvenstvo prolaza – rekla je instruktorica vožnje Milica Smiljković.

Ona je na konkretno pitanje da li je potrebno davati lijevi žmigavac prilikom ulaska u kružni tok rekla:

Ukoliko biste se uputili na putovanje u Švicarsku ili Austriju naišli biste na isti zakon kao kod nas, odnosno ni tamo nije potrebno davati lijevi pokazatelj signalizacije prilikom ulaska u kružni tok.

Situacija u Francukoj je ipak drugačija, tamo je izričito naglašeno da se svaki ulazak u kružni tok mora signalizirati lijevim žmigavcem.

U svakom slučaju šta god odlučite, kad se susretnete sa kružnim tokom, najvažnije je da vodite računa o sopstvenoj bezbijednosti i bezbijednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.