Velike promjene u Sjedinjenim Američkim Državama nakon dolaska Joe Bidena na vlast na pomolu: Bijela kuća razmatra uredbe u vezi sa oružanim nasiljem

Dvije masovne pucnjave u posljednjih sedam dana vjerovatno će povećati pritisak na predsjednika SAD Joea Bidena da ispuni predizborno obećanje o uvođenje oštrijih ograničenja za nošenje oružja.

“Ne moram da čekam ni jedan minut, a kamoli jedan sat, da preduzmem smislene korake koji će spasiti živote u budućnosti. To ne bi trebalo da bude stranačko pitanje. To je američko pitanje. Spasiće živote, američke živote. Moramo da preduzmemo akciju”, rekao je Biden u utorak u Bijeloj kući – piše Glas Amerike.

Biden je zatražio od Senata da usvoji dva zakonska prijedloga, odobrena u Predstavničkom domu 11. marta, koji bi proširili bezbjednosnu provjeru kupaca oružja. Takođe se založio za zabranu automatskog oružja.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i lider većine u Senatu Chuck Schumer, demokratski lideri u Kongresu, rekli su u utorak da nasilje ponovo naglašava potrebu za usvajanje strožijih zakona o oružju.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki u razgovoru sa novinarima u predsjedničkom avionu, tokom leta ka Columbusu, Ohio, izjavila je da predsjednik Biden, pored zakonskih prijedloga o kontroli oružja, razmatra i uvođenje nekoliko uredbi, koje bi se odnosile na oružano nasilje.

Međutim, zakonski prijedlozi o zabrani automatskog oružja i oštrijim bezbjednosnim provjerama kupaca blokirani su u Kongresu zbog protivljenja Republikanske stranke.

“Svakako razmatramo nekoliko poteza”, rekla je Psaki, ali nije ponudila nikakve detalje.

Uredbe koje bi Biden mogao da donese odmah obuhvataju eliminaciju tržišta za takozvano improvizovano oružje, striktnije provjere onih koji kupuju oružje i pružanje sredstava velikim gradovima da se bore protiv oružanog nasilja, kaže Shannon Watts​, koja je osnovala grupu koja se zalaže za strožije zakone u vezi sa oružjem u SAD.

Improvizovano oružje se pravi u kućnoj radinosti, od kompleta koji sadrže nedovrešni pištolj. Na njemu nema serijskog broja i može se prodavati bez bezbjednosne provjere.

“A sve to može da se uradi i trebalo bi da se uradi odmah danas”, rekla je Watts za Reuters.

Psaki je upozorila novinare da ne očekuju nikakve nove poteze odmah: “Ne očekujem da će biti bilo kakavih novih predloga u naredna 24 sata.”

Prema istraživanju “Korporacije RAND”, u Sjedinjenim Državama je najviša stopa oružja u vlasništvu civila. Prema podacima neprofitne organizacije “Arhiv o oružanom nasilju”, u Americi je prošle godine bilo više od 43.000 smrtnih slučajeva u incidentima sa vatrenim oružjem.

Biden je naložio da se poslije masovne pucnjave u Coloradu na pola koplja spuste zastave, koje su tek bile podignute u ponedjeljak, pošto su spuštene zbog napada u Atlanti. ​

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.