Veliki korak naprijed za bosanskohercegovački dijasporu, ovo su dobre vijesti: U Njemačkoj se otvara Bosanska škola

U njemačkom gradu Freiburgu osnovana je Bosanska škola u kojoj će biti omogućeno pohađanje dopunske nastave na maternjem, bosanskom jeziku za svu djecu školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda.

Za koordinatorice Bosanske škole u Freiburgu izabrane su Nerma Žlibanović, Sanela Ćatović i Halila Feratović, a u školu je već upisano 21 dijete.

Predsjednik Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori Haris Halilović je u svom pozdravnom obraćanju prisutnima podijelio iskustva o radu dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, principe na kojima djeluju, ogroman napor bh. aktivista da sačuvaju dopunske škole na maternjem jeziku jer država BiH još nije regulisala ovu oblast, posebno istakavši značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori i veza sa domovinom.

“Već nekoliko godina građani iz BiH koji žive u Freiburgu i okolini iskazuju potrebu i želju da i njihovoj djeci bude omogućeno pohađane dopunske nastave na maternjem jeziku.

U tom cilju, s bh. aktivistima iz Freiburga mjesecima vodimo neophodne aktivnosti za osnivanje Bosanske škole u ovom gradu i veoma sam sretan što smo danas osnovali Bosansku školu i što će se već u ovoj školskoj godini i u njemačkim školama u Freiburgu govoriti bosanski”, ističe Halilović.

Navodi da je to 47. odjeljenje dopunskih škola BiH koja su u SR Njemačkoj osnovali od 2008. godine, u okviru projekta “Očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti“.

Koordinatorica Bosanske škole u Freiburgu Nerma Žlibanović kaže da je jezik jedan od osnovnih temelja identiteta svakog čovjeka te je stoga veoma važno da svojoj djeci ostavimo u amanet ono najbitnije što su nama podarili roditelji.

“Bosanska škola u našem gradu bit će još jedan važan razlog da se naša djeca, ali i mi njihovi roditelji okupljamo, družimo, više upoznamo, razmjenjujemo iskustva i lakše pokrećemo aktivnosti vezane za naš život ovdje i za našu domovinu”, kazala je.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku u bosanskim dopunskim školama, čiji rad koordinira Savez dopunskih škola BiH u saradnji sa DKP-a BiH, izvodi se po planu, programu i udžbenicima Ministarstva civilnih poslova BiH za dopunsku nastavu u inostranstvu, a u bosanske škole mogu se upisati sva djeca školskog uzrasta,

od prvog do devetog razreda, ako su im roditelji iz BiH, porijeklom iz BiH ili sa prostora bivše Jugoslavije, kao i sva druga djeca čiji roditelji prihvataju spomenuti nastavni plan i program, pravilnik i poslovnik o radu bosanskih škola u SR Njemačkoj, saopćeno je iz Saveza dopunskih škola u BiH.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.