in ,

Veliki neuspjeh: U EU parlamentu odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika na Prijedlog izvještaja o BiH

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika su uvjerljivom većinom odbačeni

U EU parlamentu odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika na Prijedlog izvještaja o BiH.

Danas je nastavljeno zasjedanje Evropskog parlamenta, na kojem su parlamentarci glasali o prihvatanju amandmana na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ranije usvojio Komitet za vanjske poslove EU parlamenta.

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika su uvjerljivom većinom odbačeni. Ovo predstavlja veliki politički poraz za hrvatsku diplomatiju, jer nije spomenuta ni konstitutivnost niti “legitimno predstavljanje”.

Saznaje se da se tokom jučerašnjeg dana vodila velika politička borba između bosanskohercegovačkih lobista i hrvatskih zastupnika u smislu prihvatanja ili odbijanja predloženih amandmana, prenosi Klix.ba.

Sinoć su hrvatski eurozastupnici žestoko napali prvobitnu verziju Izvještaja iz razloga što ne sadrži spominjanje konstitutivnosti i “legitimnog predstavljanja”. Kroz predložene amadmane Tonino Picula, Željana Zovko, Ruža Tomašić i Sunčana Glavak pokušali su nametnuti svoje viđenje reformi koje Bosna i Hercegovina treba provesti i tako zaštititi interese Republike Hrvatske.

Izvještaj će danas, u formi rezolucije, u drugom glasanju prihvatiti ili odbaciti Evropski parlament.

Podsjetimo, već godinama, Hrvatska uspjeva u Rezolucije EU parlamenta o BiH ubaciti formulacije koji idu u korist njenoj politici, naročito politici Hrvatske demokratske zajednice BiH. Skoro svi hrvatski zastupnici u EU parlamentu, iz stranaka ideološki udaljenih, od SDP do HDZ-a, u ovom smislu nastupaju zajedno. Međutim, ove godine doživjeli su neuspjeh, što možda govori o tome da se politička klima u Evropi mijenja.

Rasprava o BiH u Evropskom parlamentu, komesar Oliver Varhelyi govorio o izmjeni Ustava: “Ne može se više odgađati!”

Ljubav iz izbjegličkog kampa u Švedskoj: Željeli su da odrastaju neopterećeni nacionalizmom, ovo je njihova priča…