Veliki poraz za Dragana Čovića nakon ključnih pregovora o Izbornom zakonu: HDZ tražio da se članovi CIK-a potvrđuju i u Domu naroda BiH, ostalima je to neprihvatljivo

U zgradi Delegacije Evropske unije održana su danas dva različita sastanka o izbornim reformama u Bosni i Hercegovini. “Neumski pregovarači” su u velikoj sali pokušali dogovoriti elektorski sistem, a u maloj sali razgovori su se ticali tehničkog dijela izbornog procesa.

Tema njihovog sastanka bilo je poboljšanje izbornog procesa kroz zaštitu integriteta i sprečavanje zloupotreba iz prošlosti, a s ciljem unapređenja povjerenja glasača.

Arnaut i Mašić su nakon završenog sastanka kazali da je predloženo da izbor članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, osim poslanika, potvrđuju i delegati u Parlamentu BiH.

“Kolega iz HDZ-a je insistirao da se članovi CIK-a potvrđuju i u Domu naroda. To za SDP nije bilo prihvatljivo, mislim da je to najveća prepreka. Ni u kakvim preporukama nije problematiziran izbor članova CIK-a niti se gdje propisuje njihov izbor”, rekao je Mašić.

Sa HDZ-ovim prijedlogom se nije mogao usaglasiti ni Damir Arnaut iz Naše stranke.

Nakon završenog sastanka, Demokratska fronta se posebno oglasila na društvenim mrežama sa optužbama da ih direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst pokušava udaljiti iz pregovaračkog procesa.

“Odluka da građanske stranke mogu učestvovati samo u tehničkom ali ne u političkom dijelu razgovora, duboko narušava kredibilitet pregovaračkog procesa, te s tim u vezi izražavamo opravdane sumnje u namjere Eichhorst, i pregovaračkog formata kojeg je okupila”, napisali su oni.

Inače, SDP, DF i Naša stranka u Parlamentu BiH imaju čak 11 zastupnika, dok SBB, NiP i NES koji učestvuju u ključnim pregovorima imaju svega tri zastupnika ukupno. Zbog toga se ovakva podjela DF-u ne dopada i čini pristrasna.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.