Veliki udarac za SDS: Centralna izborna komisija im odbila prijavu za učešće na izborima

Centralna izborna komisija održala je danas 28. hitnu sjednicu na kojoj je između ostalog razmatrana i prijava Srpske demokratske stranke (SDS) za lokalne izbore. S obzirom na to da je SDS pod sankcijama, ova stranka je prije nekoliko dana poslala prijavu CIK-u s računom na ime generalnog sekretara.

Ipak, na današnjoj sjednici, CIK je razmatrao ovu prijavu te su donijeli odluku da se ona odbije.

“Politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborina, dužni su otvoriti poseban račun za finansiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka”, naveli su iz CIK-a.

Kako navode, u SDS-ovoj prijavi problematično je upravo to što je račun prijavljen na ime generalnog sekretara.

“Mi ne bismo mogli kontrolisati finansiranje političke stranke jer je račun na trećem licu.

Treće lice je fizičko i ne radi u ime i za račun stranke već u svoje ime, a za račun stranke. To je ugovor o komisionu”, pojasnili su.

Prilikom prijave na izbore, predsjednik stranke Milan Miličević je rekao kako SDS nije zabranjena partija.

“SDS nije zabranjena politička partija. SDS jeste partija koja je 20 godina na OFAC listi, ali nijedna banka dosad nije imala problem što imamo otvoren račun niti smo imali problem sa CIK-om kod ovjere za izbore”, naglasio je Miličević.

On je naveo da 100.000 stanovnika Republike Srpske daje povjerenje SDS-u, te da bi uskraćivanjem prava ovjere svi oni izgubili pravo da se izjasne, što bi bio udar na osnovna politička prava izjašnjavanja građana, saopšteno je iz SDS-a.

“Kad bi se to desilo pripremili smo se da putem tužbi prema CIK-u možemo ići dotle da se čak ponište i rezultati takvih izbora”, napomenuo je prije nekoliko dana Miličević – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.