Veliko olujno nevrijeme poharalo dijelove Evrope, objavljeni snimci, problemi u saobraćaju, u Engleskoj poplave

Četvrt miliona francuskih domova ostalo je bez snabdijevanja električnom energijom u četvrtak a željeznički saobraćaj je prekinut između Normandije i regije Pariza nakon što je oluja Aurore zahvatila velika područja sjeverne Francuske, Nizozemske i Belgije.

Lokalni mediji javili su da su četiri osobe povrijeđene u nizozemskom mjestu Barendrecht, na južnim obodima Rotterdama, dok su vjetrovi čupali krovove s kuća i obarali stabla u stambenoj četvrti u ranim jutarnjim satima.

Oluja se pokrenula kada je zahvatila britansku atlantsku obalu u srijedu popodne i tokom noći krenula je prema istoku, obarajući stabla i rušeći krovove u nekim regijama.

Francuska nacionalna meteorološka služba u četvrtak je objavila upozorenje na oluju u sjeveroistočnom djelu zemlje koji graniči s Njemačkom, Belgijom i Luksemburgom.

Iščupana stabla oborila su dalekovode, a energetska kompanija Enedis javila je da je 250.000 domaćinstava ostalo bez struje u četvrtak ujutro.

Željeznički saobraćaj prekinut je u regijama Normandije i Champagne-Ardennes, kao i neke putničke rute u široj regiji Pariza, saopćila je nacionalna željeznička služba SNCF.

Nizozemska željeznička mreža također je zabilježila prekide saobraćaja u četvrtak ujutru nakon što su stabla pala na tračnice.

Vatrogasci u belgijskom gradu Westerhoek, u blizini nizozemske granice, objavili su u tweetu da su pozivani na desetine puta tokom noći kako bi se bavili s štetama od oluje.

Njemačka nacionalna meteorološka služba upozorila je na vjetrove brzine do 105 kilometara na sat na sjeveru i sjeveroistoku zemlje u četvrtak, i do 120 km na sat u planinskim regijama. Nije, međutim, bilo izvještaja o značajnijim štetama.

U Delmenhorstu, na sjeverozapadu Njemačke, čovjeka je pogodila otpala grana, ali je samo lakše ozlijeđen. Tokom noći, teretni voz udario je na oboreno granje u Bad Godesbergu, predgrađu Bonna.

Berlinska dva zoološka vrta zatvorena su kao mjera predostrožnosti jer su najavljeni snažni vjetrovi, i životinje su uvedene u zatvorene prostore, prenosi AP.

Guardian javlja da su na jugu Engleske zabilježene poplave nakon što je stigla oluja iz Francuske.

Pogledajte snimke koji su zabilježeni u Francuskoj.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.