Veoma direktne poruke iz OHR-a nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je stavio Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi privremeno van snage.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas održao 127. plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere u predmetu broj U 17/22.

Odlukom o privremenoj mjeri Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske („Službeni glasnik RS“ broj 118/21) i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi („Službeni glasnik RS“ broj 15/22).

Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtjevima. Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ni u kojem slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu”, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Nakon toga su se oglasili iz OHR-a na Twitteru.

– OHR pozdravlja usvajanje privremene mjere Ustavnog suda BiH kojom se stavlja van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi do donošenja konačne odluke Suda u ovom predmetu.

Usvojenom mjerom sprječavaju se ozbiljne, dalekosežne i potencijalno nepopravljive štete koje bi u konačnici ugrozile sistem zdravstvene zaštite građana – navodi se u reakciji OHR-a.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović također je komentarisao odluku Ustavnog suda BiH o suspenziji enitetskog Zakona o lijekovima.

– Odluka Ustavnog suda je očekivana. Usvajanje entitetskog Zakona o lijekovima i pratećih propisa bilo je flagrantno kršenje ustavnopravnog poretka. Tu nikada nije bilo dileme.

Očekujem od svih institucija, nosilaca dužnosti, službenika kao i svih drugih u BiH da poštuju ustavni poredak – rekao je Džaferović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.