Veoma jasna i direktna poruka iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država: “Bosno i Hercegovino mi smo tu sa vama, sada i zauvijek”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obratio se povodom 4. jula, Dana nezavisnosti SAD-a. Ambasada SAD-a tradicionalno proslavlja ovaj praznik i u Bosni i Hercegovini. Ovu priliku je iskoristio i trenutni ambasador Michael Murphy, koji se obratio građanima Bosne i Hercegovine putem Instagrama.

Nakon kratke poruke povodom samog praznika, poslao je i snažnu poruku prijateljstva između Bosne i Hercegovine i SAD-a. Murphy je rekao:

“Nismo odlučno reagovali kada je etnonacionalistička retorika došla do opasnih nivoa na Balkanu.

Kada je rat krenuo u BiH i kada je Sarajevo bilo pod opsadom, i kada je vaš horor došao u naše dnevne sobe putem televizije, nismo odgovorili na vaše pozive. Oklijevali smo, i to predugo.

S vremenom, odgovorili smo. Nažalost, bilo je prekasno da spasimo hiljade života, uključujući žrtve genocida u Srebrenici.

Ali kada smo se uključili, onda smo to uradili odlučno. Uspjeli smo dogovoriti Dejtonski sporazum, koji nije savršen, ali je zaustavio sukob.

Danas, ovaj sporazum je predmet diskusije, pogrešnih interpretacija i često je okrivljen za etničke probleme u zemlji.

Tačno je da su politički lideri prokockali šansu za održiv mir i odlučili da produbljuju i jačaju etničke tenzije u Bosni i Hercegovini.

Ipak, ovaj sporazum je uspio da zaustavi sukob i spasi živote. To je činjenica. Alternativa ovom sporazumu bila je dalje razaranje i gubljenje života.

Rad na odbrani mira i demokratije, građenju prosperiteta i liječenja rana iz rata je beskrajan.

Današnji izazovi suverenosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine se ne mogu poreći.

Od izbornih neregularnosti, pozivanja na rat i sukobe, negiranja genocida, pa sve do neustavnih odluka Narodne skupštine RS 26. juna, tenzije su vidljive.

Za mnoge građane BiH, sličnosti sa predratnom retorikom su uznemirujuće, ali je jedna stvar drugačija – SAD je tu, i ostat će tu.

Nakon prethodnog rata, SAD je postavila korijenje u BiH, te postala glavni partner ovoj zemlji. Niko ne podržava BiH više od SAD-a, od njenih institucija, organizacija, mladih pa do euroatlanske budućnosti BiH.

Naša predanost ovoj budućnosti BiH i naše shvatanje da se napredak radi korak po korak, a ne jednim utopijskim rješenjem koje nije realno, ne odgovara određenim političarima u BiH.

Naša predanost nije jednom lideru ili političkoj stranci, već građanima BiH, i to je nešto što se nije promijenilo niti će se ikada promijeniti.

SAD je tu sa vama Bosno i Hercegovinu, sada i zauvijek”, rekao je, između ostalog, Michael Murphy.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.