Veoma jasna poruka iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini: “Sarajevo i Banja Luka da se ugledaju na Mostar i da promjene “nečasna” imena ulica”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku Gradskog vijeća Grada Mostara o preimenovanju šest gradskih ulica.

Ova promjena poboljšat će međunarodni imidž i reputaciju Mostara koji su bili ukaljani imenima ulica kojima su se veličali pojedinci nedostojni pomena, i koja su bila u suprotnosti sa modernim, otvorenim i prosperitetnim Mostarom kakvog njegovi stanovnici zaslužuju i kakvog sadašnja uprava Grada nastoji izgraditi.

Neki ovo rješenje neće smatrati ni idealnim ni savršenim, ali savršenstvo i nije cilj; cilj su tolerancija, konsenzus i inkluzivnost.

Sjedinjene Američke Države pozdravljaju liderstvo gradonačelnika Maria Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića koji su surađivali kako bi postigli kompromis i opće dobro stavili ispred uskih, nacionalističkih političkih interesa.

Njihovo vodstvo i spremnost na kompromis pokazatelj su snage, te zbog toga treba da budu primjer svim političkim liderima u Bosni i Hercegovini, na svim nivoima vlasti.

Sjedinjene Države s ponosom podržavaju lidere koji pokazuju političku hrabrost da surađuju na ostvarivanju značajnih postignuća za svoje birače.

Također čestitamo i članovima Gradskog vijeća Grada Mostara koji su podržali promjenu imena ulica. Pozivamo gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i Gradsko vijeće da isti pragmatičan pristup primijene u rješavanju i ostalih problema s kojima se suočavaju građani Mostara.

Vodstvo gradonačelnika Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Marića, kao i odluka Gradskog vijeća Mostara snažan su primjer kojim se dokazuje da je moguće osloboditi se prošlosti i raditi na pomirenju.

Vrijeme je da i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini, posebno Sarajevo i Banja Luka, slijede primjer Mostara i promijene imena ulica koja pripadaju nečasnim pojedincima u svojim sredinama”, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.