Veoma jasna poruka visokog predstavnika Christiana Schmidta vlastima u Bosni i Hercegovini

Očekivanja visokog predstavnika iskazana u njegovoj izjavi iz decembra 2023. ostaju ista.” Odgovor je ovo Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini na pitanje portala Radiosarajevo.ba o tome možemo li – imajući u vidu jučerašnji sastanak političke elite u državi – očekivati reakciju visokog predstavnika što se tiče izmjena izbornog zakonodavstva.

Podsjetimo, visoki predstavnik je u drugom dijelu decembra najavio je da će nametnuti izmjene izbornih propisa kako bi osigurao poštene izbore u slučaju da se domaći dogovor ne postigne o tom pitanju do Nove godine.

Potom je izjavio kako će dati još jednu priliku čelnicima vladajućih stranaka – a to je bio jučer održani sastanak predstavnika Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

“Vlasti BiH do sada nisu uspjele uskladiti Izborni zakon sa međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i dobrim praksama koji se primjenjuju u demokratskim izborima i stoga je tu moguće ostvariti pomake”, navodi OHR u odgovoru na pitanje, te nastavlja:

“Da budemo jasni, ti pomaci moraju obuhvatiti jasnu identifikaciju svakog birača, elektronsko brojanje glasova onako kako su ih birači dali, siguran prenos glasačkih listića do biračkih odbora na biračkim mjestima koji rade transparentno i nezavisno. Ovo već treba početi sa općinskim izborima u oktobru.

Svaki lažni glas je prepreka u dostizanju evropskih standarda u pogledu slobode i demokracije.

Građani BiH moraju imati povjerenje u izborne sisteme, dosljednu primjenu proceduralnih mjera zaštite i tajnost glasanja.”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.