Veoma jasne i nedvosmislene poruke iz Ambasade SAD: “Pozivamo vlasti u BiH da zaštite slobodu medija i stvore sigurno okruženje za novinare”

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija.

Cilj obilježavanja 3. maja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija (UN) proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture.

U posljednjih deset godina, u svijetu je ubijeno više stotina novinara. Prošle godine ubijeno je 47, a zatvoreno je više od 350 novinara.

Prema izvještaju Reportera bez granica, najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu, ali mnogo njih je ubijeno i izvan oružanih sukoba.

“Pozivamo vlasti u BiH da zaštite slobodu medija i stvore sigurno okruženje za novinare. Vlada SAD-a podržava slobodu medija u BiH i širom svijeta” to su naveli iz Ambasade SAD u BiH povodom Svjetskog dana slobode medija koji se obilježava svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda.

– Na Svjetski dan slobode medija solidarni smo sa hrabrim bh. novinarima koji izvještavaju profesionalno i u interesu svih građana, koji preuzimaju rizik da vlasti pozovu na odgovornost i otkriju nedjela – dodali su iz Ambasade na Twitteru.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.