Veoma lijepe i dirljive scene iz dijaspore: Bh. građani u Velikoj Britaniji ne zaboravljaju rođendan svoje jedine Bosne i Hercegovine

Posljednje Vijesti

Tokom vikenda Bosanci i Hercegovci iz Derbija, Notinghama, Koventrija, Londona, Hertforda, Gildforda, Volverhamptona i drughi gradova širom Velike Britanije su se okupili u Birminghamu da dostojanstveno proslave Dan državnosti jedne i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Ovo je datum koji uvijek simbolizira naše najviše vrijednosti te je potvrđen multietnički karakter i ravnopravnosti svih naših građana.

I ovog mjeseca novembra, BH UK Network je sa svojim članicama organizovao manifestaciju posvećenu obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ovogodišnja manigestacija otpočeta je sa himnom. U ime domaćina, publici su se obratili dr Anes Cerić i Zaim Pašić, sa toplim riječima dobrodošlice i najavili obraćanje Jasmine Sarajlić, Ministar Savjetnik ispred ambasade Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Program je vodio i svojim pjesničkim jezikom prisutne pozdravio čuveni mostarac krajiških korijena, naš dragi Mišo Marić, koji je nadahnuto govorio o BiH, njenom prazniku i prelijepoj djeci kojom je bio okružen.

Upriličen je skroman kulturno-zabavni program od strane učenika bosansmohercegovačkih dopunskih škola Birmingham i Coventry. Učenici su se zajedno sa svojim nastavnicima potrudili da svojim recitacijama i pjesmama uveličaju za nas značajan dan. Prisutni su imali priliku uživati u njihovim raznovrsnim izvedbama na bosanskom jeziku. Nakon toga Emir Bolić, nastavnik BH dopunske škole u Birminghamu podijelio je uvjerenja učenicima bh.dopunske škole Birmingham te svjedočanstva i nagrade učenicima koji su završili osnovno obrazovanje u bh.dopunskim školama Birmingham i Coventry.

Delegati BH UK Networka su iskoristili priliku i uručili nagrade bh.građanima za dvadesetpetogodišnji doprinos u očuvanju bosansko-hercegovačke kulture . Program su završili sa nastupom folklorne grupe ” Mladost Bosne”, iz Birminghama koja je ponovo oduševila sve prisutne. Odjeveni u narodne nošnje su spletom igara uljepšali program, pod budnim okom koreografa Fahire Hasedžić, a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom.

Za nastavak dobrog raspoloženja pobrinuli su se specijalni gosti MIšo i Mile iz kultne grupe Mostar Sevdah Reunion i već uveliko poznat Sefer Haskić.

Hvala na izvanrednim muzičkim izvedbama i odličnoj atmosferi. Druženje se nastavilo do kasno u noć, sa prijateljima, porodicom i poznanicima.

Poštovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci,

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

BH UK Network

Leave your vote