Veoma lijepe i dirljive scene iz dijaspore: Bh. građani u Velikoj Britaniji ne zaboravljaju rođendan svoje jedine Bosne i Hercegovine

Tokom vikenda Bosanci i Hercegovci iz Derbija, Notinghama, Koventrija, Londona, Hertforda, Gildforda, Volverhamptona i drughi gradova širom Velike Britanije su se okupili u Birminghamu da dostojanstveno proslave Dan državnosti jedne i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Ovo je datum koji uvijek simbolizira naše najviše vrijednosti te je potvrđen multietnički karakter i ravnopravnosti svih naših građana.

I ovog mjeseca novembra, BH UK Network je sa svojim članicama organizovao manifestaciju posvećenu obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ovogodišnja manigestacija otpočeta je sa himnom. U ime domaćina, publici su se obratili dr Anes Cerić i Zaim Pašić, sa toplim riječima dobrodošlice i najavili obraćanje Jasmine Sarajlić, Ministar Savjetnik ispred ambasade Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Program je vodio i svojim pjesničkim jezikom prisutne pozdravio čuveni mostarac krajiških korijena, naš dragi Mišo Marić, koji je nadahnuto govorio o BiH, njenom prazniku i prelijepoj djeci kojom je bio okružen.

Upriličen je skroman kulturno-zabavni program od strane učenika bosansmohercegovačkih dopunskih škola Birmingham i Coventry. Učenici su se zajedno sa svojim nastavnicima potrudili da svojim recitacijama i pjesmama uveličaju za nas značajan dan. Prisutni su imali priliku uživati u njihovim raznovrsnim izvedbama na bosanskom jeziku. Nakon toga Emir Bolić, nastavnik BH dopunske škole u Birminghamu podijelio je uvjerenja učenicima bh.dopunske škole Birmingham te svjedočanstva i nagrade učenicima koji su završili osnovno obrazovanje u bh.dopunskim školama Birmingham i Coventry.

Delegati BH UK Networka su iskoristili priliku i uručili nagrade bh.građanima za dvadesetpetogodišnji doprinos u očuvanju bosansko-hercegovačke kulture . Program su završili sa nastupom folklorne grupe ” Mladost Bosne”, iz Birminghama koja je ponovo oduševila sve prisutne. Odjeveni u narodne nošnje su spletom igara uljepšali program, pod budnim okom koreografa Fahire Hasedžić, a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom.

Za nastavak dobrog raspoloženja pobrinuli su se specijalni gosti MIšo i Mile iz kultne grupe Mostar Sevdah Reunion i već uveliko poznat Sefer Haskić.

Hvala na izvanrednim muzičkim izvedbama i odličnoj atmosferi. Druženje se nastavilo do kasno u noć, sa prijateljima, porodicom i poznanicima.

Poštovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci,

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

BH UK Network

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.