Veoma oštre riječi Mire Lazovića, nije se libio javno “oplesti”: “Neće dočekati da Bosna i Hercegovina uđe u EU neki bh. lideri”

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član Demokratske fronte, pozdravio je preporuku predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da se otvore pregovori sa BiH, ali je naglasio da “ne misli da će se nešto spektakularno desiti nakon 22. marta” i da nas tek tada očekuje “težak posao”. Lazović je u razgovoru za N1 naglasio kako se neki politički lideri ne trebaju nadati “da će dočekati ulazak BiH u EU” jer, po njemu, Unija će biti zainteresovana da se kreira “povoljniji politički ambijent”.

Kao argument za svoju tvrdnju naveo je nedavnu izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jamesa O'Briena koji je u Sarajevu kazao da je “isteklo vrijeme entonacionalih politika”.

Da su sad tu kojim slučajem članovi vladajuće koalicije, da li bi ste im čestitali zbog ove vijesti iz Brisela?

Bih, zašto ne bih. Prije svega čestitam građanima Bosne i Hercegovine. Ova najava Von der Leyen je satisfakcija građanima BiH. “Trojka”, Dodik i Čović su pod određenim pritiscima i diplomatskim sugestijama donijeli zakonske akte koji su omogućili da BiH, vjerujem, dobije podršku svih članica EU da se otvore pregovori.

Ursula von der Leyen danas kaže da “otkad smo dali status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini ona je zaista učinilo ogromne impresivne korake naprijed. Više napretka je postignuto u posljednjih godinu dana nego u cijelom desetljeću prije toga”?

To je izjava koja kreira ambijent da se 21. marta donese odluka (o otvaranju pregovora), a ta izjava je i poruka predstavnicima EU da su zaslužni za ovaj pomak. Ovo jeste bio pomak, ali ne mislim da će se nešto spektakularno desiti nakon 22. Tek tada nas očekuje težak posao.

Da li ste vi u DF-u bili skeptici u vezi sa mogućim otvaranjem pregovora?

Nisam stekao takav utisak, pratio sam i izjave Željka Komšića koji je izražavao uvjerenje da će do toga doći. Ko je u opoziciji ne treba biti opozicija državi. Siguran sam da će političke stranke, pogotovo HDZ i SNSD nastaviti ucjenjivati postojeću vlast i državu BiH sa onim zahtjevima koji bi zaustavili put ka EU. Tu prije svega mislim na etničke politike kroz Izborni zakon i to se ne bi smjelo dozvoliti.

Može li politička elita, koja je zemlju dovela i do kandidatskog i do pregovaračkog statusa, zemlju uvesti u Evropsku uniju?

Proteći će dugo vremena dok BiH ne postane punopravnom članicom Evropske unije. Mnogo je još stepenica i prepreka koje treba preskočiti i to je vrijeme koje će poroditi nove političke ideje, nove političke stranke, pogotovo će promijenti aktuelne poltičke lidere. Neka se ne nadaju ovi lideri da će dočekati ulazak BiH u EU na čelu svojih partija, Dodik je najdugovječnije… njihovo vrijeme ističe.

Očekujem da će nakon otvaranja pregovora EU biti zainteresovana da se kreira povoljniji politički ambijent nego što je sada. I O'Brien je nedavno u Sarajevu kazao da je isteklo vrijeme entonacionalih politika.

Pogledajte gostovanje.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.