Veoma ozbiljne poruke pristigle su iz Beča: “Okršaj Dodika i Schmidta najviše šteti građanima BiH”, tvrdi Džihić

Viši istraživač na Institutu za međunarodnu politiku u Beču Vedran Džihić danas je za N1 analizirao aktuelnu političku situaciju i odnose u BiH usljed dešavanja na relaciji Christian Schmidt – Milorad Dodik. Kako je istakao Džihić, okršaj između njih dvojice najviše šteti građanima BiH.

Na pitanje kome najviše šteti okršaj dvojice spomenutih, Džihić je kazao:

“Okršaj najviše šteti građanima BiH. Svaka vrsta zaoštravanja odnosa između visokih predstavnika i domaćih autoriteta automatski dovodi do zastoja u reformama i da krucijalna pitanja za BiH nestaju iz fokusa” i dodao:

“Ono što je možda najžalosnije je što smo se sa ovim visokim predstavnikom i prvim čovjekom RS Dodikom ušli u jedan ciklus konstantnih okršaja, dizanja tenzija i prijetnji i na taj način smo zaglavljeni u jednom ćorsokaku gdje lični animoziteti, neprijateljstva, lični ego koče svaku vrstu konstruktivne diskusije.

Za Dodika znamo da je osnova njegove politike eskalacija i jaka retorika. Za Schmidta vidimo da je njegov ego jači od konkretnih interesa BiH i u tom sudaru dolazimo do jedne velike nule koja je najpogubnija za građane BiH“.

Dodaje da je u političkom djelovanju Milorad Dodik neko ko provocira i pokušava mobilizirati niske strasti.

“Dodik je neko ko notorno provocira i pokušava mobilizirati niske strasti, diže tenzije, prijeti a u isto vrijeme zadovoljava svoje interese.

To je igra koju međunarodna zajednica toleriše jako dugo i došli smo do momenta gdje ta igra postaje opasna za budućnost BiH.

Dodik je pro-ruski igrač, ne poznaje politiku kompromisa, poznaje samo politiku eskalacije i jednostavno za politički Zapad mora da se postavi pitanje kako da se Dodik odstrani iz političkog života BiH“.

“Mislim da je u zadnjih nekoliko mjeseci između redova bilo indirektnih opomena za Dodika koje su bile oštrije nego neke ranijih godina. Imamo i činjenicu da se Dodik nalazi na listi sankcija SAD-a”.

Postoji li osnov koji bi bio scenario za hapšenje Dodika?

“Dokle god Dodik misli da na ovaj način može izgurati svoje političke ciljeve, on će s tim nastaviti.

Šta ako bi Schmidt donio odluku da suspendira Dodika iz političkog života? Da li bi EUFOR bio spreman da učini nešto?

Da li bi Amerikanci dali zeleno svjetlo za neki radikalniji potez? Da li bi se rizikovao neki manji konflikt?

Možda je potrebno da dođe do manje eskalacije da se situacija primiri nego da živimo permanentnu agoniju iz sedmice u sedmicu“, kazao je Džihić.

Džihić je također poručio da se Dodik politički nalazi na ivici ambisa.

“Teško je napraviti psihogram bilo koga, pogotovo Dodika.

Mislim da se politički nalazi na ivici ambisa, jednom nogom je u političkom životu, a osjeća da je s drugom u nekoj vrsti provalije.

Osobe kao on, hazarderi, su spremni u slučaju eskalacije povući narod sa sobom”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.