Veoma važno pitanje za BiH, poznat dnevni red, ministri vanjskih poslova država EU će sljedeći mjesec razmatrati stanje u državi

Ministri vanjskih poslova zemalja Evropske unije će 21. marta raspravljati o blokadi države vlasti, podrivanju ustavnog poretka i sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Blokada državne vlasti traje već pola godine, a na to su se odlučile stranke iz Republike Srpske. Kao razlog za to navode odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

Nedugo nakon toga je počeo neustavan prijenos nadležnosti sa državne na vlast Republike Srpske. To se desilo nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da šumska područja u Republici Srpskoj nisu u vlasništvu ovog entiteta, već države.

Podrivanje ustavno-pravnog poretka je kod mnogih u zemlji i inozemstvu izazvalo zabrinutost za sigurnosno stanje u Bosni i Hercegovini. Zabrinutost je veća nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Shodno tome, očekuje se da će ministri vanjskih poslova država EU razmatrati sigurnosnu situaciju u kontekstu odluke iz sredine ove sedmice da se u Bosni i Hercegovini u sklopu EUFOR-a angažuje dodatnih 500 vojnika.

Podsjećamo da je EU početkom ove sedmice poručila da će Bosni i Hercegovini uskratiti stotine miliona eura za različite značajne projekte ako se ne okonča blokada državne vlasti i ako se nastavi s prijenosom nadležnosti.

Podsjećamo, visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell rekao je da je situacija u BiH zabrinjavajuća više nego ikad i da bi secesionistički ciljevi entiteta RS-a mogli dovesti do raspada države.

Borell je ovo rekao prekjučer u Briselu, na sastanku 27 ministara vanjskih poslova država članica EU.

“Evropska Unija ne može izaći na kraj s podijeljenom Bosnom i Hercegovinom, oni koji rade za to su u velikoj zabludi.
Ministri su očito bili fokusirani na ukrajinsku krizu, ali više ne poriču hitnost razmatranja ovog drugog zapaljivog pitanja, pogotovo jer Moskva ponovo igra ključnu ulogu. BiH, a i Balkan općenito, ne smije postati ‘igralište za neevropske glumce'”, rekao je tokom razgovora Alexander Schallenberg, ciljajući, bez citiranja, na Rusiju.

Tokom sastanka, 27 ministara ponovilo je svoje “jedinstvo” i “odlučnost” u borbi protiv secesionističkih tendencija u BiH, ukazujući, da bi mogli uvesti sankcije i smanjiti svoju finansijsku pomoć, ali samo kao krajnje sredstvo, piše francuski dnevnik Le Monde.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.