Veoma zabrinjavajuće informacije pristižu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku, vlasti Italije upozorile građane na mogući cunami

Najmanje 76 osoba je poginulo, a 440 povrijeđeno od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je rano jutros pogodio južne regije Republike Turkiye, javlja Anadolija. U nastavku vam donosimo najnovije informacije koje smo pronašli.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Zemljotres se osjetio u brojnim gradovima na jugu Turkiye, a posebno u provincijama Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Malatya i Adana.

Sve nadležne službe Republike Turkiye angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turkiye.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Prema medijskim izvještajima, najmanje 42 osobe su poginule u Siriji, u pograničnim područjima s Turkiye.

Oglasile se vlasti Italije

Vlasti u Italiji upozorile su na potencijalni rizik od cunamija na obali zemlje. Dužnosnici su pozvali građane u obalnim područjima da se presele u viša područja i pričekaju detaljnije informacije lokalnih vlasti.

Nadzorna služba Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra rekla je Reutersu da procjenjuje rizik od cunamija.

U saopćenju objavljenom jutros stoji: “Na temelju podataka koje je obradio Ingv Centar za uzbunjivanje od cunamija (CAT), Odjel za civilnu zaštitu izdao je upozorenje na moguće valove cunamija koji će stići do talijanske obale nakon potresa magnitude 7,8 s epicentrom između Turske i Sirije u 02.17.

Preporučuje se udaljiti se od obalnih područja, doći do viših obližnjih područja i pridržavati se uputa lokalnih vlasti.”

Zemljotres kojeg je američka geološka služba procijenila da je jačine 7,8 stepeni Richtera, pogodio je jug Turske i sjever Sirije, a osjetio se do Libana.

Prema dosadašnjim podacima u ove dvije države pogibnulo je 118 osoba, a više stotina je povrijeđeno. U toku je spašavanje, a Turska je zatražila međunarodnu pomoć u vidu službi za pretragu i spašavanje u urbanom području.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.