Veoma žestoka reakcija Demokratske fronte nakon odluke Christiana Schmidta: “Svako ko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim pravilima vrši direktan ‘zločin’ protiv države i građana”

Iz Demokratske fronte oglasili su se nakon što je danas visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt saopštio da je donio odluku o deblokadi formiranja vlasti u FBiH. Naglasili su kako odbacuju nametanje ustava i okupacione vlasti.

Oštre osude

“Demokratska fronta u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje novo nametanje izmjena Ustava Federacije BiH od strane posljednjeg Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta”, naveli su iz DF-a.

Poručili su da se radi o brutalnom napada na ustavni poredak.

“Potpuno je jasno da se radi o brutalnom napadu na ustavni poredak od strane stranca u našoj državi na poziciji visokog predstavnika, a sa ciljem nametanja izbornih pravila u interesu HDZ-a BiH, te sa ciljem formiranja vlasti okupacionog kakatera koju bi pored HDZ-a činile stranke okupljene oko Čovića, u prvom redu SDP, NiP i NS”, istakli su.

Dodali su da je ovo “zločin” protiv građana.

“Demokratska fronta smatra da svako onaj ko prihvati formirati vlast po ovim nametnutim, antiustavnim i nedemokratskim pravilima vrši direktan ‘zločin’ protiv države i građana”, naglasili su.

“Historijsko poniženje”

Ističu da ovo ide u prilog političkih centara iz susjedstva.

“Prihvatiti obnašanje vlasti na okupacionoj osnovi, protivno je volji građana, a u interesu stranog faktora i političkih centara iz susjedstva”, dodaju.

Na kraju navode da je ovo historijsko poniženje.

“To znači ništa drugo do historijsko poniženje građana, u prvom redu građana bošnjaka, ali i svih onih građana nebošnjačke nacionalnosti, Hrvata, Srba i Ostalih, te građana kao takvih, koji se ne uklapaju u betonirani etnički koncept”, zaključili su.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.