“Veoma značajan dan za Kanton Sarajevo” Pogledajte kako bi mogao izgledati tunel Kobilja Glava kojim bi se trebale smanjiti saobraćajne gužve

Potpisan je ugovor za gradnju tunela Kobilja Glava u Sarajevu, a gradnja će koštati više od 31 miliona eura. Nadležni tvrde da će se nakon njegove gradnje smanjiti saobraćajne gužve.

“Veoma značajan dan za Kanton Sarajevo”

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, nakon provedene procedure u skladu sa procedurama i pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izabran je izvođač radova sa kojima su danas direktor kantonalne Direkcije za puteve Selmir Kovač i kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) potpisali ugovor.

“Veoma značajan dan za Kanton Sarajevo. Ovo je još jedan od projekata o kojem se godinama priča, a uskoro ćemo početi sa njegovom gradnjom.

Izgradnja tunela Kobilja Glava je od velike važnosti za Kanton Sarajevo i Federaciju Bosne i Hercegovine, jer će doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi na ulazu u Kanton Sarajevo, ali će omogućiti i kvalitetnu povezanost sa magistralnom cestom prema ostalim kantonima.

Naša odluka je da gradimo i ostavljamo trajne vrijednosti našim građanima. Nastavljamo djelovati na taj način”, izjavio je Šteta.

Ugovor čine, kako je navedeno, dvije sekcije – Sekcija 1 koja podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava kojeg će činiti dvije tunelske cijevi i Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela Kobilja glava sa magistralnim putem M18 u naselju Hotonj.

“U tunel će biti ugrađena najsavremenija rasvjeta, ventilacija, sistem vatrodojave i videonadzora, saobraćajne signalizacije te ostala neophodna oprema.

Izuzetno sam ponosan što danas imamo priliku potpisati ovakav ugovor koji će uveliko promijeniti sliku saobraćajne infrastrukture. Tunel će biti nastavak na izgrađenu dionicu Prve transverzale na koju smo prošle godine, nakon toliko vremena stavili prvi sloj asfalta”, izjavio je direktor Kovač.

Izabrani izvođač radova je kompanija Euroasfalt, a današnji potpisnik Jasmin Bučo je izrazio, kako je naglasio, veliko zadovoljstvo što će imati priliku raditi na ovom veoma značajnom projektu u Kantonu Sarajevo.

Projekt se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a, a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova. Vrijednost ugovora je 31.107.281 eura bez PDV-a. Ranije je izabran nadzor nad ovim projektom, a to je konzorcij JV IRD-PPG.

Pogledajte snimak i kako bi tunel mogao izgledati.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.